Čínský prezident Si Ťin-pching (23.10.2022)

Čínský prezident Si Ťin-pching (23.10.2022) Zdroj: Reuters

Sjezd čínských komunistů v Pekingu. (16.10.2022)
Sjezd čínských komunistů v Pekingu. (16.10.2022)
Sjezd čínských komunistů v Pekingu. (16.10.2022)
Čínský prezident  Si Ťin-pching na sjezdu komunistické strany.
Čínského experzidenta Chu Ťin-chao vyvedli během sjezdu komunistů ze sálu (22.10.2022)
7
Fotogalerie

Čína vede válku proti čínštině! Co mají komunisté proti kantonským TikTokerům?

Komunistická strana Číny rozjela masivní kampaň proti kantonštině, staršímu a komplexnějšímu dialektu čínštiny. Režim totiž od začátků preferuje jednodušší a rozšířenější mandarínštinu, kterou mluví většina Číny. A kontrolou posedlá totalitní vláda je přirozeně nervózní, když se na internetu komunikuje jazykem, který většina jejich cenzorů neovládá. 

Že je Čína totalitní noční můra orwellovského kalibru, to asi není třeba vysvětlovat, to všichni víme. A že se Čína pokouší nacházet stále nové a nové způsoby, jak kontrolovat, šikanovat a ultačovat svoje obyvatele (a často i lidi za hranicemi), to je taky všeobecně známo. Už méně se ví o tom, jak skvěle při tom čínští komunisté využívají nejmodernějších technologie.

Nedávno například vyplavala na světlo zpráva, že Čína používá svůj proticovidový systém, aby uvěznila doma lidi, kteří jsou v podezřelí z často pouze potenciální účasti na protistátních demonstracích.  Prostě se jim udělí status nakaženého a člověk nesmí ven. Pokud někdo “karanténu” poruší, je zatčen. Slavný je taky jejich kreditový systém, který občany v podstatě motivuje nejenom k tomu, aby dodržovali zákony, ale taky k tomu, aby práskali ty, kteří nedodržují. Protože jinak nemáte šanci se na společenském žebříčku pohnout vzhůru.

No a nově využívá Čína technologii k tomu, aby vymazala projevy “nepohodlné” kulturní identity. 

Gumování jazyka

Asi chápete, že když máte stát s miliardovou populací, jazyková situace nebude úplně jednoduchá. A nejspíš víte, že existují dva populární jazyky, kterým se dá říkat  “čínština”. Když to velice hrubě zjednodušíme, máte kantonštinu a máte mandarínštinu. 

Kantonština je nějakých dva tisíce let stará, podle některých vědců ještě starší. A představuje nejbližší možný ekvivalent staré čínštině, je to bohatý jazyk plný kliček, kudrlinek a abstrakcí.

Mandarínština naproti tomu je mnohem jednodušší, praktičtější, pragmatičtější a prostší. Poprvé ji máme zaznamenanou někdy na přelomu čtrnáctého a patnáctého století, je to původně obchodní jazyk, univerzální jazyk, kterým dokážou hovořit všichni. S kantonštinou se od sebe dost výrazně liší, přestože netrénovanému uchu mohou znít podobně. Jako čeština a polština kupříkladu. Kantonsky a mandarinsky mluvící lidé si zkrátka jen tak neporozumí. Mandarínštinu masově rozšířili až čínští komunisté, když se poprvé v Říši středu chopili moci. A teď na ni zase tlačí. 

Už na sjezdu Komunistické strany Číny, který se konal v polovině října (ten jste zaznamenali pravděpodobně proto, že ze sálu vyvedli bývalého prezidenta jako shopliftující středoškolačku), byla oproti předchozím sjezdům kantonština výrazně potlačena. A vedení strany má v úmyslu tímhle směrem pokračovat.

Proč? Hned z několika důvodů. Zaprvé, Čína je, podobně jako jiné totalitní nelidské režimy, posedlá svými “historickými” nároky na mnohá území. A legitimita takových tvrzení se minimálně v jejich očích lépe dokazuje, když daný region hovoří stejným jazykem a má stejnou kulturu. To by samo o sobě byl super důvod, proč vymazat kantonštinu z historie a nahradit ji mandarinštinou. Ostatně to samé se už teď děje tibetštině, mongolštině a pochopitelně urgujštině. 

Kantonština má ale specificky nebezpečnou příchuť. Jednak proto, že je ze své podstaty propojená na čínskou historii před komunismem. Ale hlavně proto, že na světě mluví kantonsky zhruba osmdesát milionů lidí a skoro desetina z nich žije v Hong Kongu. Ve městě, které se doopravdy dostalo Komunistické straně Číny do drápů teprve nedávno a v němž probíhá něco, co obyvatelé Hong Kongu nazývají “pevninizace” - tedy potlačování lidských práv a upevňování kontroly státu. Pravděpodobně nejdůležitějším důvodem ale je to, že Čína fanaticky špehuje všechny a všechno. Takže nechce, aby někdo mluvil jazykem, který drtivá většina její státní správy, policie, tajných služeb a podobně, vůbec neovládá. 

A tady se vracíme zpět na začátek, k digitálnímu útlaku. Protože to je jedna z hlavních zbraní, kterými může čínská vláda donutit mladší generaci, aby začala mluvit mandarínsky. Tím, že jim hrábnou na sociální média. Příspěvky v kantonštině jsou potlačovány algoritmy, live streamy v kantonštině nemají žádný dosah nebo jsou dokonce vypnuty během vysílání (protože veřejné vysílání v neznámém jazyce je extrémně nebezpečné pro všechny totalitní režimy) a přestože čínské appky od začátku bez problémů tvořily automatické kantonské titulky, nově už je kantonština “nepodporovaná”.

A mimochodem, jedna ze sítí, která tímhle byla zasažena nejvíc, je pochopitelně TikTok. TikTok má mimochodem jenom u nás dva miliony uživatelů. Dva miliony českých uživatelů používá aplikaci, jejíž obsah aktivně ovlivňuje zahraniční totalitní velmoc. 

Ty ostatní jsou na tom lépe, ty jsou kontrolovány miliardáři.