Dřevěné čluny typu Vodouch návštěvníky svezou po Vltavě

Dřevěné čluny typu Vodouch návštěvníky svezou po Vltavě Zdroj: Veronika Foltová

Pražské Benátky znovu otevřely veřejnosti své brány
Pražské Benátky znovu otevřely veřejnosti své brány
Otevření Pražských Benátek po koronavirové pauze
Otevření Pražských Benátek po koronavirové pauze
Otevření Pražských Benátek po koronavirové pauze
10
Fotogalerie

Praha zrušila pronájem břehu Vltavy malé české firmě, měsíc po volbách a bez mandátu od voličů

Koalice SPOLU po svém volebním vítězství požádala současnou radu města, aby nečinila žádná strategická rozhodnutí, než bude ustanovena nová rada. Rada vzešlá z voleb z roku 2018 by měla podle zvyklostí pouze udržovat úřad v chodu a řešit organizační záležitosti. Pět týdnů po komunálních volbách stávající rada naopak schvaluje strategické tisky, odpovídající jejím partikulárním zájmům.

Rada města mimo jiné pět týdnů po volbách 31. října těsnou většinou šesti hlasů rozhodla o likvidaci malé české firmy Pražské Benátky s.r.o. Tato společnost provozuje řadu pražských přívozů a vyhlídkové plavby na nejmenších lodích pro širokou veřejnost. Svá přístaviště postupně budovala od roku 1993.

Hlasy, které rozhodly o výpovědích nájemních smluv byly hlasy Pirátů (3), Praha Sobě (2) a STAN (1), kteří ovšem nejsou vítězi voleb, a dost možná ani nebudou v povolební koalici města. Pro nové strategické tisky na magistrátu stále hlasují radní Vít Šimral (Piráti) a Jana Plamínková (STAN). Ti dokonce ani nebyli zvoleni do nového zastupitelstva a podle nepsaných pravidel nemají morální právo takto konat. Odmítavé stanovisko zastupitelů zvolených za SPOLU bylo zcela ignorováno.

Předkladatel tisku, který Pražským Benátkám vypovídá veškeré nájemní smlouvy je paradoxně radní pro bydlení a transparentnost Adam Zábranský (Piráti), který dopravu nemá ve své gesci. Se společností Pražské Benátky předtím vůbec nekomunikoval. Z jeho kroků se lze domnívat, že jednal na doporučení a v těsné spolupráci s konkurenční firmou bývalého zaměstnance Pražských Benátek Štěpána Rusňáka.

Tento lobbista je také blízký přítel Petra Hlubučka, obviněného v kauze Dozimetr. Rovněž má blízký vztah se současným primátorem Zdeňkem Hřibem. Je proto vypovídající, že dosluhující radní vypověděli nájemní smlouvy pouze společnosti Pražské Benátky, a žádné jiné lodní firmě.

Není divu, že při vědomí toho, co dělá současné vedení města, koalice SPOLU začíná pošilhávat po spolupráci se zastupiteli zvolenými za hnutí ANO. Předseda klubu zastupitelů ANO Patrik Nacher se čerstvě vyjádřil, že je z výše uvedených důvodů ochoten dočasně tolerovat jednobarevnou radu koalice SPOLU.

Autor je publicista