Summit v Bruselu: Maďarský premiér Viktor Orbán

Summit v Bruselu: Maďarský premiér Viktor Orbán Zdroj: Reuters

Zasedání Evropské rady v Praze: Viktor Orbán (Maďarsko) a Alexander de Croo (Belgie).
Pražský supersummit 2022: Maďarský premiér Viktor Orbán(7.10.2022)
Babiš vytáhnul Orbána na rande. V Průhonicích řešili migranty
Supersummit na Pražském hradě: Maďarský premiér Viktor Orbán se setkal s českým prezidentem Milošem Zemanem
Supersummit na Pražském hradě: Maďarský premiér Viktor Orbán se setkal s českým prezidentem Milošem Zemanem
10
Fotogalerie

Sankce zdražují potraviny, zrušme je, vyzývá Orbán. A mezitím čeká na evropské peníze

Na Maďarsko dopadá zdražování zatím o něco silněji než na většinu Evropy. Hodnota forintu opakovaně překonává historické minimum, inflace je vysoká navzdory zastropování cen benzinu a základních potravin. Premiér Orbán tvrdí, že důvodem zdražování jsou protiruské sankce EU a nechal zemi polepit reklamou s nápisem „bruselské sankce nás zničí.“

Inflace v Maďarsku byla za září téměř dvojnásobná oproti průměru EU, konkrétně necelých 21 %. A to i přes již téměř rok trvající zastropování cen benzinu, nafty a několika základních potravin, a již několik let zavedenou regulaci cen energií. Navzdory zastropování cen mouky skokově zdražil například chléb – meziročně o víc než 65 %, což je zdaleka nejvyšší zdražení v rámci EU.

Forint padá

To vše ještě zesiluje propad hodnoty forintu, který za poslední rok několikrát překonal historické minimum kurzu vůči euru. Ještě loni na konci léta stálo jedno euro 350 forintů, letos v půlce října to bylo přes 430 forintů, což je propad téměř o čtvrtinu. Od té doby forint sice mírně posílil, dlouhodobě se však drží nad 400 forinty za euro. V maďarských médiích při popisu této situace někdy zaznívá hláška „běž, forinte, běž!“ inspirovaná legendární větou z filmu Forrest gump.

Samozřejmě podobně jako v případě Česka nelze přesně určit a vyčíslit, jaký podíl má na inflaci a propadu měny vládní politika, a jak moc jej určují vnější faktory. Například hlavní analytik banky K&H Dávid Németh pro ekonomický web penzcentrum.hu uvedl jako významný důvod to, že Maďarsko stále neuzavřelo dohodu s Evropskou komisí o čerpání peněz z Fondu obnovy, což jsou řádově stamiliardy korun.

EU požaduje od Orbánovy vlády reformy a záruky v oblasti transparentnosti a antikorupčních opatření. Ty Maďarsko postupně zavádí a uzavírá s Evropskou komisí dílčí kompromisy, plné dohody s Bruselem však zatím stále nedosáhlo.

Situace nejvíce doléhá na lidi s podprůměrnými příjmy, mezi něž v Maďarsku patří i učitelé. Ti v posledních týdnech opakovaně protestovali za vyšší platy, demonstrace pořádali také studenti. Průměrný hrubý výdělek učitele základní školy je v Maďarsku v přepočtu 23 128 korun, středoškolští učitelé berou průměrně 26 894 kč. Životní náklady jsou sice v Maďarsku o něco nižší než v Česku, i tak jsou však učitelské platy v poměru k průměrné mzdě (ta činí necelých 30 tisíc kč) mizerné. Dle Orbána bude zvýšení platů možné, až Maďarsko dotáhne do konce zmiňovanou dohodu s EU.

Za vše může Brusel

Neutěšenou ekonomickou situaci Orbán zasazuje do v posledních letech obvyklého rámce – tvrdí, že inflaci způsobují protiruské sankce. Nedávno vyhlásil takzvanou národní konzultaci, volnou obdobu referenda, kde se Maďarů ptá právě na sankce. Doprovází ji billboardová kampaň po celé zemi, na níž je slogan „Bruselské sankce nás zničí“ a bomba s nápisem „sankce.“ Dle Orbána sankce Rusko nijak nepoškodily a ničí jen evropskou ekonomiku.

Jedna z otázek v národní konzultaci například zní: „Sankce zvyšují cenu potravin a mohou vést k další uprchlické vlně. Souhlasíte se sankcemi, které způsobují růst cen potravin?“ Situace je o to kurióznější, že maďarská vláda všechny dosavadní sankční balíčky odhlasovala. Orbán nyní argumentuje tím, že Evropská komise při zavádění sankcí slibovala, že zastaví válku. To se nestalo, a proto je Maďarsko chce zrušit.

Schvalování dalších sankčních balíčků tak možná Maďarsko bude torpédovat ještě víc než doteď, kdy si vyjednávalo výjimky, až když přišla na řadu otázka energetiky. Navíc na rozdíl například od Česka či Slovenska nevytyčuje za cíl snížení energetické závislosti na Rusku, naopak od začátku války uzavřelo s ruskými firmami další dlouhodobé kontrakty na dodávky plynu.

Je otázka, o co nyní Orbán kampaní proti Bruselu usiluje. Je jasné, že protiruské sankce EU ze dne na den nezruší, to Maďarsko požaduje jako jediná země. Orbán si možná pokusí vyjednat další výjimky a tím vytvořit dojem, že v rámci možností pro Maďarsko získal maximum. Co ale bude dělat, když inflace v Maďarsku ani potom neklesne?