Sněmovna menšinové vládě Andreje Babiše důvěru nedala. V debatě vystoupil i Martin Strpnický (ANO)

Sněmovna menšinové vládě Andreje Babiše důvěru nedala. V debatě vystoupil i Martin Strpnický (ANO) Zdroj: ČTK

Martin Stropnický
Martin Stropnický
Martin Stropnický
Martin Stropnický
Superdebata lídrů Blesku: Předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová a předseda ČSSD Michal Šmarda (22.9.2022)
10
Fotogalerie

Prezidentský seriál ANO: Další odklad a zádrhel. Stropnický skončil dřív, než začal

Hnutí ANO oznámilo posun nominace prezidentského kandidáta na 31. října. Zdůvodnilo ho koronavirem Andreje Babiše, jenže hodí se i jiné důvody. Babiš stále zvažuje, zda do toho půjde, a v posledních hodinách prudce pohasly šance Martina Stropnického.

Nejsilnější opoziční strana je poslední, jež dosud nevyložila karty na stůl. Avizovaných termínů, kdy zveřejní svého prezidentského kandidáta, bylo víc. Nejprve padlo září, potom 28. říjen. Naposledy posunula tiskovou konferenci o dva dny dříve, kdy má ovšem Babišovi končit covidová izolace.

Lavírování, spekulace, zvraty

ANO tak získalo několik dní navíc. Kdyby už mělo jasno, koho poslat do boje na Hrad, mohl být kandidát představen v den státního svátku, jak původně plánovalo. Definitivní nominace se dosud zjevně nerýsuje, na rozdíl od řady spekulací.

Do této doby jsme svědky lavírování, vypouštění mediálních balónků a rychlých zvratů. Babiš si od jara nechával otevřená vrátka, kam se pohne veřejné mínění. Nevycházelo mu druhé kolo a tento trend se nezměnil ani poté, kdy válka prohloubila energetickou krizi.

Babišovi neusnadnily rozhodování ani výsledky dvojkolových senátních voleb. Odkryly slabinu ANO, jež nedokázalo proměnit ani v pro něj extrémně příznivé situaci drtivou většinu postupů z prvního kola. Váhání napomohla i taktika Spolu nepřímo podpořit trojici občanských kandidátů, kteří nejsou přímo spojeni s vládní politikou.

Ve hře Stropnický

Samotný Babiš před volbami svoji kandidaturu zpochybnil. Je prý lidmi přemlouván, aby se zaměřil na návrat do vlády. Prezidentská funkce podle něj není tak důležitá, a hnutí může vybírat ze čtyř dalších kandidátů.

Tři jména už veřejně padla: Alena Schillerová, Karel Havlíček a Radek Vondráček. Čtvrté jméno zůstává stále utajeno. V poslední době se spekulovalo o bývalém ministrovi obrany, zahraničí a současném velvyslanci v Izraeli Martinovi Stropnickém.

Jméno známého herce se objevilo i v Babišových Lidových novinách poté, kdy promarnil příležitost Josef Středula, tlačený hradní skupinou. Šance odborářského bosse zmařil debakl demonstrace na Václavském náměstí. Pokud s ním ANO kalkulovalo jako jednou z alternativ, dnes to už neplatí.

Představitelé ANO většinou popírají, že byl zvažován Stropnický. Poslanec Patrik Nacher se však přiznal, že tohoto „zkušeného diplomata“ navrhl. Dispozice Stropnický má. Když dokázal zpočátku zahrát roli jedné z billboardových tváří ANO a (fakticky neúspěšného) ministra obrany, a nezahořkl ani po odstavení z vlády na jaře 2018, proč by nesehrál roli hlavy státu?

Zásah vyšší moci

O tom, že nešlo jen o prázdnou mediální bublinu, svědčí zprávy, že se Stropnický zajímal na ministerstvu zahraničí, zda by se mohl po případné neúspěšné kandidatuře vrátit na post izraelského velvyslance. Kul tedy železo, dokud bylo žhavé. Vrátil se o pět let zpět, kdy byla jeho kandidatura rovněž ve hře, ale nakonec musel ustoupit Babišově zájmu podpořit Miloše Zemana.

V jednu chvíli to vypadalo nadějněji, než tehdy. „Faktor Zeman“ odpadl a Babišovi se nechce jít do voleb s nejistým výsledkem. Nerad prohrává. Jeho tým tuší, že Schillerová, Havlíček a zejména zřejmě omylem zařazený Vondráček mají téměř nulové šance uspět.

Stropnický vypadal jako vhodná alternativa i pro část liberálních městských voličů, jelikož není tolik propojený se šéfem ANO jako zmíněná trojice. Nevymanila by se z nálepky pouhého náhražkového klonu svého vůdce. Pokračující nejistotu přiživil i šéf ANO, když prohlásil: „Čím víc budou říkat, že bych prohrál, tím víc o tom budu přemýšlet.“ To ovšem netvrdí média, ale poslední průzkumy, jakkoli je nutné brát je s rezervou.

Spekulace o nominaci Stropnického však definitivně ukončil zásah „vyšší moci“, respektive Veroniky Žilkové. Stropnický asi nedocenil mediální kvality své manželky, se kterou se začátkem roku rozešel e-mailem kvůli mladší přítelkyni, s níž se seznámil na izraelské ambasádě. Požádal ji o rozvod.

Žilková od té doby zásobuje bulvární média nepříliš lichotivými pasážemi z jejich vztahu. Sdělení typu „děti jsou nadšené, že se mi manželství rozpadlo a říkají, že je zpět máma, ne služka pana Stropnického,“ bylo v průběhu několika měsíců mnohem víc.

Nemorální prospěchář

Výrazně ovšem přitvrdila poté, kdy se začalo jméno manžela skloňovat jako vážně míněného kandidáta. Žilková, jež přiznala podporu Danuši Nerudové, zveřejnila smršť invektiv takové brizance, po nichž by do voleb vstoupil jen sebevrah.

Připomeňme některé její výroky, jež nepotřebují hlubší komentář. Stropnický z nich vychází jako nemorální prospěchář a intrikán, jemuž jde jen o peníze.

„Porušil služební diplomatický zákon. Jedním ze zásadních bodů zákona zní, že člen diplomatické mise si nesmí začít žádný bližší vztah se spolupracovníkem z bezpečnostních důvodů.“

„Jak jsem se u soudu o výživné naší dcery dozvěděla, do té doby to pro mě bylo utajené, jako velvyslanec v Izraeli bere 480 tisíc korun měsíčně. Pokud tak moc miluje svoji dívku, měl tento post opustit a měl dát přednost lásce, ne financím.“

„Ještě o Vánocích mě požádal, abych ho podpořila v kandidatuře uvnitř strany ANO proti Babišovi. Chtěl rozdělit ANO, že by se rozdvojilo a jedna část by volila pana Babiše, druhá část by volila pana Stropnického. To jsem odmítla.“

„Z doslechu od lidí z Izraele vím, že tato dívka, aby získala izraelské občanství, žila pět let se sedmdesátiletým izraelským občanem. Když občanství dostala, začala žít se Stropnickým veřejně,“ nešetřila Žilková ani jeho milenku.

„Jsou důkazy, že předtím žila s oběma seniory současně. Je to dívka, která, když jsem přijela do Izraele, pracovala ve vrátnici. Teď má jeden z nejvyšších postů na ambasádě. Údajně má státní byt a svého řidiče.“

Konec ambicí

Toto je jen slabý mediální předkrm. Hlavní chody by následovaly poté, kdyby Stropnický skutečně kandidoval na Hrad. Po zásahu manželky jeho šance splaskly.

Na druhé straně je to trochu škoda, kampaň mohla být o něco živější. Veřejnost tak bude ochuzena o seriál typově satirických skečů z pořadu Tele Tele, kde Žilková účinkovala s Michalem Suchánkem a Richardem Genzerem.

Hnutí ANO patrně nebude riskovat dopady této zábavy a nominuje někoho jiného. Jasno asi nebude do poslední chvíle. Vše záleží na tom, zda se jeho představitelům podaří přesvědčit Andreje Babiše, že on je tou jedinou a nejsprávnější volbou. A někteří, ne tak ambiciózní jako Stropnický, se obávají, že dostanou „černého Petra“.