Olga Richterová, Marian Jurečka

Olga Richterová, Marian Jurečka Zdroj: Blesk.cz

Jednání vlády: Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (19.10.2022)
Jednání vlády: Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) a premiér Petr Fiala (ODS)  (19.10.2022)
Jednání vlády: Ministryně obrany Jana Černochová (19.10.2022)
Jednání vlády: Kabinet zasednul ke stavebnímu zákonu (19.10.2022)
Petr Fiala (ODS) a Ivan Bartoš (Piráti)
6
Fotogalerie

Komunikační amatérismus vlády dospěl ke svému vrcholu a působí finanční škody

Kdo sleduje aktuální vývoj diskuse o válečné dani, tzv. windfall tax, těžko se vyhne tomu, že mu alespoň jednou zazní hlavou slavná česká seriálová hláška „Kdyby blbost nadnášela…“. To, co někteří koaliční politici způsobili, je ale na víc než kroucení hlavou.

Nejprve se skoro zapomenutá místopředsedkyně Sněmovny za Piráty Olga Richterová mimořádně hloupě připomněla na Twitteru v úterý večer informací, že koalice se shodla na mimořádném zdanění s platností už za letošní rok. Hned ve středu dopoledne měli potřebu to potvrdit i lidovecký ministr práce a sociálních věcí Marián Jurečka a předseda klubu poslanců TOP 09 Jan Jakob. Zpráva to byla třaskavá, protože trhy s takovým postupem nepočítaly. Retroaktivní daňové zákony se u nás nenosí. Přestože Evropská komise už dříve hlásila, že to považuje za legitimní, a Německo podle toho ohlásilo platnost své windfall daně od dubna letošního roku. U nás by to ale patrně smetl Ústavní soud ze stolu, na což jsou judikáty. Proto také nejspíše vláda rozhodla, že novou daň zavede řádně až od příštího roku, což odpoledne oznámil konečně ten, kdo je k tomu povolán, tedy ministr financí Zbyněk Stanjura.

Zbytečné koaliční chlubení způsobilo masivní výplach na pražské burze, kde tvrdě zasáhlo akcie ČEZ a velkých bank. Jejich tržní hodnota spadla za pár hodin dohromady o třicet miliard korun a po uvedení dezinformací na pravou míru se kurzy akcií začaly zase vracet. Na tomto informačním chaosu mohl informovaný hráč nehorázně vydělat. A jiní při tom přijít o peníze. To samozřejmě může vyvolávat různé spekulace o motivaci našich slepičích prdelek, které nejsou schopny držet ústa, když je to naléhavě třeba. 

Pokuta ČNB?

Zákon na podobné situace pamatuje a přísně reguluje zveřejňování kurzotvorných informací. Nedodržení pravidel sankcionuje dohled nad finančním trhem ČNB pokutami ve stovkách tisíc až v milionech korun. Jeví se zcela na místě, aby s koaličními žvanily zahájil tento orgán patřičné správní řízení.

A premiér Fiala by si měl konečně uvědomit, že komunikační amatérismus vlády právě dospěl ke svému vrcholu a je nutné to řešit. A začít třeba tím, že místo chimérického boje s jakýmisi dezinformacemi začnou jeho lidé šířit pravdivé, srozumitelné a včasné informace. A vyjadřovat se k zásadním informacím nebude každý, kdo má otvor v zadnici, ale jen ten, kdo je v dané otázce kompetentní.