Íránské ženy a dívky si na protest proti režimu stříhají vlasy, české herečky jim týmž činem vyjadřují podporu

Íránské ženy a dívky si na protest proti režimu stříhají vlasy, české herečky jim týmž činem vyjadřují podporu Zdroj: Nguyen Phuong Thao

LENKA KROBOTOVÁ. Vzhledem k tomu, co se okolo nás děje, si myslím, že by pro nás všechny bylo zásadní, kdyby se život v Íránu hýbl alespoň milimetrovým krůčkem kupředu. Dává mi to naději.
MARTHA ISSOVÁ. Tyto ženy a spolu s nimi i stateční muži protestují, a tím riskují své životy. To je obrovský signál zbytku světa, že je íránská společnost připravena na změnu.
ELIZAVETA MAXIMOVÁ. Smrt Mahsy Amíníové nás silně zasáhla a chceme, aby íránské ženy věděly, že jsou slyšet i vidět, a cítily, že mají podporu tisíce žen z celého světa.
Několik dalších hereček se našeho fotoprojektu na podporu íránských žen nemohlo zúčastnit z časových důvodů: Reflex je proto připraven na další kolo focení. Případné zájemkyně, tedy české osobnosti, se mohou kdykoli ozvat na reflex@reflex.cz.
Smrt Mahsy Amíníové (její portrét drží protestující žena), která prý neměla správně upravený hidžáb a měla zemřít po nepřiměřeném zásahu policie, spustila protesty v Íránu
7
Fotogalerie

Pramínek vlasů za svobodu. Herečky vyjadřují podporu íránským ženám

„Společnost, kde jsou ženy méně než muž. Společnost, kde se ženy navíc musejí řídit striktními pravidly, jejichž dodržování kontrolují muži tvrdým, surovým způsobem… To nemůže vydržet. Násilná smrt Mahsy Amíníové je pomyslná poslední kapka. Mladá holka na začátku života, která měla špatně nasazený šátek, přišla o život… To už není možné přejít. Systém v Íránu je nefunkční a pro lidské bytosti nežitelný, celá společnost je od základu špatně nastavená. Není to dobrý systém ani pro muže, ani pro ženy,“ říká Martha Issová.

Jeden špatně nasazený hidžáb, příliš navolno, ukazující pár pramínků vlasů. Rozumějte: jeden „zločin nedostatečného zahalení“. Následovalo zatčení dvaadvacetileté kurdské ženy Mahsy Amíníové mravnostní policií. Mahsá tři dny poté, 16. září 2022, umírá v teheránské nemocnici. Podle dostupných informací byla už během přepravy do vězení opakovaně bita do hlavy.

Protesty, k nimž se přidávají ženy a muži různých generací i náboženských vyznání, od té doby sílí. I za cenu ztrát na lidských životech se šíří Íránem, postupují do Afghánistánu, stává se z nich rebelie.

Pravidla vnucená mužům i ženám režimem Íránské islámské republiky jsou platná už od roku 1979. Za těch několik generací se ve společnosti nastřádala spousta traumat a křivd. Proto dnes a denně vidíme svědectví o hrdinném odporu: pálení hidžábů, veřejné stříhání vlasů, ženy oblečené v bílých tričkách s krátkým rukávem…

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!