Klára Dostálová

Klára Dostálová Zdroj: Blesk:Jakub Poláček

Exministryně Klára Dostálová (ANO) v Partii na FTV Prima (9.10.2022)
Poslankyně Klára Dostálová (ANO) ve Sněmovně (19.5.2022)
Uvádění do rezortů: Premiér Petr Fiala (ODS) uvádí do úřadu ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti) po Kláře Dostálové (17.12.2021)
Volby 2021: Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) před volebním štábem hnutí ANO na pražském Chodově (9. 10. 2021)
Hnutí ANO zahájilo ostrou v Ústí nad Labem ostrou fázi kampaně. Babiš se chce rvát do roztrhání těla. (2. 9. 2021)
12
Fotogalerie

Dostálová do vedení sněmovny? Jen další důkaz personální vyprahlosti ANO

Klub ANO nominoval Kláru Dostálovou na post místopředsedkyně Poslanecké sněmovny. Měla by nahradit Janu Mračkovou Vildumetzovou, jež rezignovala kvůli pochybným kontaktům. Její volba ale není změnou k lepšímu, přičemž pořízení karavanu z poslaneckých náhrad je jen špičkou ledovce.

Krátce před zářijovými volbami skončila ve vedení sněmovny Jana Mračková Vildumetzová. Důvodem byly její úzké kontakty na podnikatele Zakaríu Nemraha, obviněného v kauze Dozimetr. Často se stýkali, Nemrah byl svědkem na její svatbě i kmotrem jejího dítěte. Mračkové nepomohly ani výmluvy, že byl známým jejího manžela.

Slušný a dobrý člověk

Hnutí ANO má rezervovaný druhý místopředsednický post vedle Karla Havlíčka. Nyní se jeho poslanecký klub rozhodl nominovat bývalou ministryni pro místní rozvoj Kláru Dostálovou. Její minulost ovšem provází víc kontroverzí, než Mračkové.

„Budeme na ní trvat, paní Dostálová je zkušená politička. Je druhé volební období v Poslanecké sněmovně, má zkušenost z vlády, je to velmi konsensuální, slušný a dobrý člověk a jsem přesvědčena, že by byla posilou vedení sněmovny,“ hájila ji šéfka klubu ANO Alena Schillerová.

Odrážela tak výhrady některých vládních poslanců, poukazujících na osobní problémy Dostálové z nedávné minulosti. Exministryně byla prověřována kvůli podezření z korupce v době, kdy působila jako náměstkyně své předchůdkyně Karly Šlechtové.

Policie ji vyšetřovala kvůli zakázkám agentury CzechTourism spojeným s jejím bývalým podřízeným, ředitelem odboru Alešem Pangrácem. Dnes je obžalovaný kvůli tunelování agentury a úplatkům ve výši 3,5 miliónu korun.

Policisté podezírali kvůli pletichám s dotacemi i Dostálovou, ale její prověřování bylo za nejasných okolností odloženo. Dozorový státní zástupce z Prahy 2 ji chtěl loni obvinit, ale případ mu byl odňat. Kauzu si převzalo Městské státní zastupitelství v Praze, jež nedávno posvětilo i odložení reklamní větve Čapího hnízda, a nařídilo ji kvůli „nedostatečným“ důkazům ukončit.

Dárek pro manžela

Dostálová tak může operovat čistým stolem a hodlá poslancům předložit policejní usnesení o odložení její kauzy. Její rozkrývání však odhalilo i další sporný počin. Policie byla přesvědčena, že z poslaneckých náhrad financovala nákup dodávky Fiat Ducato jako dar pro svého manžela.

Transakce měly probíhat „fiktivním“ zvýšením odměny její poslanecké asistentce Ditě Maškové o 15 tisíc korun měsíčně. Ta je obratem posílala na účet otce ministryně Viléma Tvrdíka, jenž auto koupil. Mašková v jeho firmě pracuje jako účetní. Celkem si rodina přilepšila o 311 tisíc korun z kapes daňových poplatníků.

Mašková tak podle svých slov hradila zvýšený pronájem kanceláří. Skutečnou verzi použití náhrad jako splátek na pořízení karavanu však policisté zaznamenali z mobilní komunikace Dostálové. Nemohli ji však údajně podle zákona použít jako oficiální důkaz, takže kauza skončila jen v etické rovině.

„Velká“ domů?

Nejsou to ovšem jediné sporné případy, kde figurovali Dostálová a její otec. V roce 2012 se octla v podezření z manipulace s tendrem na opravu náměstí v Hořicích. Zakázku za 161 milionů korun získala stavební společnost Hochtief, kde byl v té době Vilém Tvrdík prokuristou.

Vítězství této firmy zajistila krajská společnost Centrum evropského projektování (CEP), jejíž ředitelkou byla „shodou okolností“ jeho dcera. I tato kauza šla do vytracena, ačkoli zůstaly pochybnosti o střetu zájmů Dostálové.

Tyto příběhy korigují chválu Schillerové, ale naopak nebránily v instalaci Dostálové do ministerského křesla s klíčovým vlivem na administraci domácích i unijních dotací. Tady se často profilovala jako hlavní pilíř obrany penězovodů Babišova impéria.

„Jsem fakt bytostně přesvědčená, že v Čapím hnízdě se nestalo nic, co by bylo v rozporu s tehdejšími pravidly hry, rozhodně tedy nebudu zvažovat žádné kroky směrem k vládě. Doufám, že k obžalobě nedojde, bylo by to neuvěřitelné,“ uvedla v srpnu 2019. Neuvěřitelné se stalo skutkem.

Hlavní kritérium? Hyperloajalita

Bývalá ministryně se ale zviditelnila především jako hlavní bojovnice proti evropskému auditu. Její resort zastřešoval reakci českých úřadů Evropské komisi na závěry auditní zprávy. Zpočátku se nechala slyšet, že nenašla, z jakého důvodu by měl být předseda vlády ve střetu zájmů. Její úřad prý v auditu rozporoval každou větu, i když marně.

Stejně ostře se vyjádřila proti rezoluci Evropského parlamentu v červnu 2020 související s auditním šetřením.

„Rozhořčení premiéra chápu. Nerozumím, z jakého titulu se Evropský parlament vměšuje do záležitostí České republiky. Podle mě to nemá v historii obdoby a ráda bych věděla, co to má být,“ hájila svého šéfa.

Svůj názor Dostálová nezměnila ani loni, kdy Evropská komise zveřejnila závěrečnou auditní zprávu, jež definitivně potvrdila, že se premiér Babiš nachází ve střetu zájmů. Oznámila tehdy, že české orgány (pod kontrolou ANO) dospěly k jinému výkladu, než audit Evropské komise.

„Zastávají právní názor opřený o argumenty zaslané Evropské komisi, že k porušení předpisů nedošlo,“ uvedla. To nic nemění na pravomocném rozhodnutí, že ve sledovaném období nemá Agrofert nárok na unijní dotace.

Nezbývá než se ptát, zda poslanecký klub ANO nemá ve svých řadách někoho výraznějšího, kdo by mohl zastávat tento důležitý ústavní post, aniž by ho z minulosti nedoháněly nějaké větší či menší kauzy.

Nemůže to být výstřední Radek Vondráček, ani bývalá místopředsedkyně sněmovny Jaroslava Pokorná Jermanová, již provázejí skandály z doby, kdy byla hejtmankou Středočeského kraje. Průchodnější Ivo Vondrák by se zase jen stěží vzdal postu moravskoslezského hejtmana.

Volba Kláry Dostálové je jen dalším důkazem personální vyprahlosti ANO, kde významné funkce dostávají jen ti nejloajálnější a nejohebnější. A laťka se stále snižuje.