Ilustrační foto.

Ilustrační foto. Zdroj: Blesk: Václav Burian

Drsný zásah policistů v civilu proti školákovi na mítinku expremiéra Andreje Babiše (ANO), jak jej zachytil fotograf Respektu.
Policista v civilu, který zaklekl na školáka na mítinku expremiéra Andreje Babiše (ANO), jak je zachytil fotograf Respektu.
Policisté v civilu, kteří zaklekli na školáka na mítinku expremiéra Andreje Babiše (ANO), jak je zachytil fotograf Respektu.
Policejní prezident Martin Vondrášek o zásahu policistů na mítíncích expremiéra Andreje Babiše (ANO) (5.8.2022)
Policejní prezident Martin Vondrášek o zásahu policistů na mítíncích expremiéra Andreje Babiše (ANO) (5.8.2022)
6
Fotogalerie

GIBS vyšetřila zakleknutí školáka policií v civilu: Oprávněný zásah, nebo neomluvitelné selhání?

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ukončila vyšetřování policejního zákroku proti patnáctiletému chlapci na Babišově mítinku. Vše bylo v pořádku. To je v rozporu nejen s míněním části veřejnosti, ale i policejního prezidenta a ministra vnitra. Co se tehdy odehrávalo?

Kontroverzní incident se odehrál začátkem srpna v Borovanech na jednom z výjezdů Andreje Babiše. Trojice policistů bez označení zaklekla na žáka osmé třídy poté, co odnesl reproduktor, ale vzápětí ho vrátil blízké spolupracovnici bývalého premiéra.

Policisté pomocí „chvatů a hmatů“ povalili chlapce na zem a jeden z nich mu klečel na krku. Odvezli ho na služebnu a odmítli vzít s sebou jeho matku, která je upozorňovala, že syn je autista.

Fotografie z této akce obletěly celou zemi. Vyvolaly pobouření nejen části veřejnosti, ale i politické scény. Jeden z policistů navíc nosil čapku se sloganem hnutí ANO „Silné Česko“.

Výrazné a nápadné excesy

Zjitřenou atmosféru dokládala první reakce policejního prezidenta Martina Vondráška. „Informacemi zveřejněnými v souvislosti se zákrokem Policie ČR v Borovanech jsem naprosto znechucen. Celou věc proto předám k prošetření Generální inspekci bezpečnostních sborů,“ uvedl.  

„Nepřipustím, aby příslušníci Policie ČR nedodržovali zákony této země a nectili její demokratické principy,“ dodal Vondrášek, který letos ve funkci nahradil Jana Švejdara.

K zákroku se tehdy obsáhle vyjádřil ministr vnitra Vít Rakušan. Kritizoval i samotný postup, že na politickém mítinku proti oponentům zasahují neuniformovaní policisté, což vyvolávalo dojem používání jakési osobní ochranky.

„Já to ze svého pohledu opravdu považuji za neomluvitelné selhání policie. To, jakým způsobem tam zásah byl veden, absolutně neodpovídá ani tomu, jak jsou policisté instruováni před takovýmito akcemi,“ uvedl Rakušan. Vyzval ke změně pravidel, aby nedocházelo k těmto „velmi nápadným a výrazným excesům“.

Podobný incident se odehrál na mítinku v Českém Krumlově. Zde byla zadržena a spoutána žena. Udeřila muže, jenž ji prý provokoval, aniž tušila, že se rovněž jedná o neuniformovaného policistu. Pozdější šetření inspekce policejního prezidia nenašlo na jednání policie žádné pochybení.

Průvodním jevem těchto mítinků bylo chování hlavního protagonisty Andreje Babiše. Choval se jako velitel zásahové jednotky, vyzýval policisty k „oddělení agresivních protestujících“, jež označoval za fašisty a nacisty.

Vše je v pořádku

Vyšetřování postupu policie v Borovanech ukončila GIBS po dvou měsících. Případ odložila.

„Policejní orgán GIBS dospěl k závěru, že provedený služební zákrok a s ním spojené použití donucovacích prostředků ze strany policistů bylo v dané situaci oprávněné, přiměřené a v souladu s obecně závaznými právními předpisy a interními akty řízení Policie ČR,“ shrnula mluvčí Ivana Nguyenová.

Výsledek této skandální kauzy není žádným překvapením. Důvody ke skepsi, že budou potrestáni viníci, či dokonce dojde k personálním změnám, existovaly od samého počátku.

Začalo to tím, že se policistů bezprostředně zastal předseda Nezávislého odborového svazu Policie ČR Tomáš Machovič. Neviděl v zákroku žádný problém. Stejně jako v tom, že jeden z nich nosil kšiltovku s politickým sloganem. Prý je to běžné při sportovních akcích za účelem splynutí s davem.

Nezajímavý balast

Koncem srpna se přidal ředitel GIBS Radim Dragoun. Jeho vyjádření pro deník Právo dávalo tušit, jak dopadne vyšetřování. „Mediální odezva v tomto případě byla vůči zasahujícím policistům velmi silně negativní, někdy až hysterická. Musím se vážně pozastavit nad tím, jaký se vůči nim spustil mediální lynč.“

Vyjádřil se i k politickým reakcím. „Tyto politické a mediální komentáře jsou pro nás důkazně nezajímavý balast. Každopádně to otravuje život a trochu odvádí od práce, ale musíme si na toto prostředí zvyknout a vzít na vědomí, že je to dnešní realita,“ uvedl. Není zcela jasné, zda za tento „balast“ považoval i vyjádření ministra vnitra.

Inspektoři podle Dragouna nestranně rozhodnou na základě shromážděných důkazů, zda došlo ke spáchání trestného činu nebo kázeňského prohřešku. Výsledek je znám. Nestalo se vůbec nic, což vyznívá jako arogantní výsměch veřejnosti.

Není lynč jako lynč

Dodejme, že ředitele GIBS Dragouna, jenž kompetenčně spadá pod předsedu vlády, dosadila Babišova vláda v průběhu policejních čistek v roce 2018. Tehdy byl zlikvidován jeho předchůdce Michal Murín, jenž se dostal Dragounovými slovy pod tak silný „mediální lynč“, že skončil se zdravotními problémy v nemocnici a rezignoval.

Bylo přitom nemožné, aby na toto exponované místo proklouzl člověk neposvěcený tehdejším premiérem na základě doporučení jeho bezpečnostního aparátu.

Nový ředitel GIBS se uvedl tlakem na vyšetřovatele Čapího hnízda Pavla Nevtípila, jehož inspekce znovu prověřovala kvůli už jednou odloženým fabulacím o jeho údajném napojení na kontroverzní lobbisty. Znovu skončilo bez výsledku, ale ostatní policisté v tom mohli spatřovat vztyčený prst: Dejte si pozor, tudy cesta nevede.

Jak toto chování GIBS z vnějšího pohledu vypadá? „Zaklekávat“ na Babišovy oponenty je v pořádku. Ať už je to policista, který jde proti zájmům šéfa ANO, nebo autistický školák na mítinku. Policie sice byla oprávněna chlapce perlustrovat, protože spáchal přestupek, ale kritika se snášela na neadekvátní míru použité hrubé síly.

„Neomluvitelné selhání“, jak o něm hovořil ministr vnitra a připomínající reminiscence minulého režimu, by proto nemělo vyznít do vytracena.

Video placeholde
Policejní prezident o zákrocích na mítíncích Babiše: Nejsem z toho šťastný • ČTK