Šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula

Šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Odboráři se vrací na Václavák aneb Ostrý start Středulovy prezidentské kampaně

Historie se opakuje. Největší odborová centrála po deseti letech sveze své členy z celé země na Václavské náměstí, aby vyjádřili protest proti vládě. Letos je však situace jiná. V jejím čele stojí prezidentský kandidát Josef Středula, vyostřující rétoriku.

V dubnu 2012, tedy uprostřed globální ekonomické krize, svolaly největší odborové svazy demonstraci na Václavské náměstí. Tehdy do centra Prahy přijelo zhruba 90 tisíc odborářů. Kritizovali úsporné reformy, požadovali demisi vlády a vyhrožovali generální stávkou. Pravicový kabinet přijímal nepopulární kroky, nezvyšoval minimální mzdu, a odborovým bossům bylo jedno, že ekonomice hrozí řecký scénář.

Tehdejší šéf Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil považoval akci za úspěch, i když vláda odolala. Šéf odborového svazu KOVO Josef Středula takovou účast neočekával ani „v těch nejlepších odborářských snech“.

Ohlodaná zeď

Odborové centrály za vlád ANO a ČSSD aktivity utlumily, jelikož jim nová garnitura šla na ruku. Skokově zvyšovala minimální mzdu, stejně tak mzdy ve státním a veřejném sektoru, který v té době rekordně bobtnal.

Zavadil byl v předčasných volbách v roce 2013 zvolen poslancem za ČSSD a na jeho místo povýšil Josef Středula. Povzbuzen prezidentem Zemanem se rozhodl zamířit do politiky stejně jako předchůdci, kteří využili vedení konfederace jako odrazový můstek do vysokých funkcí.

Nejvýše katapultoval Milan Štěch, jenž byl osm let předsedou Senátu. Středula míří ještě výš. Podle toho v poslední době vyhrocuje požadavky a populistickou rétoriku.

„Jsme už tak daleko, že maminky samoživitelky musí krást jídlo v obchodech, aby přežily. To musí skončit!“ paušalizuje Středula na sociálních sítích a pokračuje: „Lidi už nemají kam ustupovat. Za nimi je už jenom ohlodaná zeď.“

Středula dnes oslovuje i krajně levicové voliče a hlavně zaměstnance, což mají odbory v popisu práce. Přeje si návrat levice do parlamentu a nelze vyloučit, že se v budoucnu postaví do čela nově zformovaného levicového proudu.

Dnes tento revír spravuje hnutí ANO, jež dnes po pragmatickém manévru koalice Spolu očekává složité rozhodování, koho postavit do prezidentské volby. Padl tak možný opakovaný scénář vyhroceného referenda o vládě.

Středulův koktejl

Odbory dnes formulují požadavky, do značné míry souznějící s opozicí, jež jsou zcela mimo ekonomickou realitu. Bojují proti chudobě, ale jejich řešení jen urychlují cestu k ekonomické katastrofě.

Středula chce regulovat téměř veškeré ceny, ať už potravin, tepla, vody, nájemného či pohonných hmot, zatímco ceny energií navrhuje zastropovat ještě níž. Ještě letos požaduje zvýšit minimální mzdu o dva tisíce korun, udržet reálný růst mezd a zvýšit sociální dávky.

Odbory současně paradoxně vyzývají vládu, „aby zastavila rozklad veřejných financí,“ přičemž prosazují pravý opak. Chtějí toho dosáhnout radikálním zvýšením daní, včetně daní z příjmů. Vláda je už dnes pod tlakem zprava, že do této doby výrazněji neosekává rozpočtové výdaje, ale Středulův prezidentský koktejl by vedl ke kolapsu zaručeně.

Neúměrný růst mezd ve státním i soukromém sektoru nad rámec produktivity práce je jedním z hlavních proinflačních impulsů. Někdo to navíc musí zaplatit. Buď podnikatelé, přičemž mnozí se potýkají s neplánovaně zvýšenými náklady, nebo státní pokladna, kterou zanechala Babišova vláda v dezolátním stavu. Ostatně i dnes by řešila situaci dvojnásobnými rozpočtovými schodky.

Nevládní ekonomové návrhy odborů odmítají. „Takový zásah je to poslední, k čemu by měl kabinet přistoupit, protože by mohlo dojít k destrukci trhu,“ varuje ekonom České spořitelny Michal Skořepa.

Masivní rozsah cenové regulace kritizuje i analytik společnosti Deloitte David Marek. „Kdo zažil dobu před rokem 1989, ví, o čem mluvím. Pro mladší je možné podívat se, k čemu vedla regulace nájemného v Berlíně,“ uvedl.

Středulu tyto výhrady nezajímají. Odboráři na Václavském náměstí vystřídají protesty organizované proruskými aktivisty, od kterých se ovšem distancují. Středula deklaruje prozápadní a proukrajinský kurz a v této otázce kopíruje nejen postoje vlády, ale i Miloše Zemana.

Trojský kůň opozice

Prezidentskému kandidátovi ovšem nepřipadá divné, že část odborářů bude mít „výlet“ do Prahy zaplacený pětistovkou. Není to tak dávno, co Andrej Babiš prohrál soud s demonstranty, jež veřejně a lživě nařknul z toho, že jsou zaplaceni.

Dnes šéf ANO mlčí a odboráři se zaplacenou účastí ani netají. Bizarní je jejich obhajoba, že si platí „občerstvení“ ze svých příspěvků odborovým svazům. Nedodávají už, že si o ně mohou snížit daňový základ, což je jedna z nesystémových daňových výjimek, ušitá na míru jedné lobbistické skupině.

Středula shodil rukavičky. Demonstrací na Václavském náměstí zahajuje horkou fázi prezidentské kampaně. Jde do ní tak vehementně, že by nebylo divu, pokud ho nakonec podpoří hnutí ANO.

Radikální populismus šéfa odborů může ohrožovat ambice Babišova hnutí, včetně jeho předsedy. Středula by se mohl stát mluvčím nespokojených občanů a trojským koněm opozice, přilévajícím olej do ohně ve složitých ekonomických časech.

Video placeholde
Prostor X: Rozhovor s Josefem Středulou • Videohub