Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS)

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) Zdroj: Úřad vlády ČR

Rozpočet ze starých časů aneb Nic oslnivého v hospodaření státu nevidíme

Vláda dostává nakládačku za rozpočet na příští rok. Je oprávněná i v tak složité situaci, v jaké jsme. Vysoký schodek by se dal pochopit, kdyby byl vidět alespoň náznak snahy o změnu hospodaření státu.

Je to první státní rozpočet, který tato vláda sepsala sama podle sebe. Sice má za sebou už dvě novely rozpočtu sestaveného loni touto dobou ještě instagramovou Alenkou s deficitem 380 miliard korun, ale to bylo dávno před válkou. To jen aby bylo jasno o rozsahu problému. Nicméně Fialova vláda, a především ministr financí Stanjura nyní předvádějí, jak plní sliby, díky nimž je lidé volili. Změnit hospodaření státu byl jeden z hlavních. A rovnou lze říci, že nic oslnivého nevidíme.

Dvě strany mince

Že bude deficit i v roce 2023 rozpočtován na takřka tři sta miliard korun, nečekali ve zlých snech ani fanoušci vlády. Teď jde o to, posoudit, nakolik je to dáno objektivními limity války na Ukrajině a energetické krize. Má pravdu třeba Miroslav Kalousek, že vláda pokračuje v Babišově rozpočtové politice? Nebo je fakt, že je i v nynějších těžkých dobách rozpočtový schodek nižší, než byly plány minulé vlády, a tudíž se kabinet chová úsporně?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!