Šéf odborů Josef Středula.

Šéf odborů Josef Středula. Zdroj: Blesk:Jakub Poláček

Šéf odborů Josef Středula.
Šéf odborů Josef Středula.
Šéf odborů Josef Středula.
Prezident Miloš Zeman na sjezdu Českomoravské konfederace odborových svazu (30.4.2022)
Prezident Miloš Zeman na sjezdu Českomoravské konfederace odborových svazu (30.4.2022)
10
Fotogalerie

Daně porostou. Ale nemusí to být ty z příjmu

Nejvyšší odborář pléduje za snížení mezd a liberální ekonom za zvýšení daní. Žijeme dobu plnou paradoxů. Předseda ČMKOS Josef Středula si takto v televizní debatě u Václava Moravce notoval s předsedou Národní rozpočtové rady Mojmírem Hamplem. Středem kritiky bylo zrušení superhrubé mzdy, které vedlo k razantnímu snížení daní zaměstnanců a výpadku na výběru daně z příjmu ve výši kolem sto miliard korun.

Pro informaci prezidentskému kandidátu Středulovi můžeme spočítat, že návrat k původní výši zdanění by u člověka s hrubým platem 40 000 a dvěma vyživovanými dětmi znamenal pokles čistého platu z 35 297 korun na 32 514 Kč. To asi není úplně nejlepší nápad pro tuto inflační dobu, pokud nechceme mít plný Václavák i Letnou dnes a denně.

Středula samozřejmě neopomněl dodat, že by to měli platit ti s vyššími příjmy, ale čtyřicet tisíc není tak málo a lidí se stotisícovými platy rozhodně není tolik, aby nápravu rozpočtu sami utáhli. Mimochodem námi zmíněný člověk nyní odvádí na zálohách na daň z příjmu legračních 303 korun. Navíc pokud by chtěl náš odborář počítat s kritizovanou nedostatečnou progresí zdanění a porovnávat ji se zahraničím, musel by započítat i sociální a zdravotní odvody, jejichž výnos je zhruba devítinásobní oproti příjmové dani. Tyto odvody nejsou jen extrémně vysoké, ale i extrémně solidární.

Zatímco v zahraničí se odvádí částka jen do jeden a půl až dvojnásobku průměrného platu, v Česku se takto zdaňuje v případě zdravotní daně úplně všechno a u důchodové je strop na čtyřnásobku průměrné mzdy. Ve zdravotnictví je plnění zcela nezávislé na částce zaplacené za pojištění, penze pak na výši příspěvku závisí zcela minimálně a tato závislost dále klesá.

To, že vracet zdanění příjmů na úroveň před posledním snížením není v této době dobrý nápad, samozřejmě nic nemění na tom, že veřejné finance jsou v tragickém stavu a řešení se bez zvýšení daňové zátěže neobejde. Nepochybně jsou k diskusi majetkové daně, třeba z nemovitostí, které jsou ve srovnání s vyspělými státy u nás naprosto zanedbatelné. Ale řeč by mohla být i o DPH, návratu silniční daně a možná i některých daních spotřebních. Ale především to vše musí začít šetřením výdajů, které se, bohužel, nekoná. A to je to, co lze současné vládě vyčítat oprávněně a hodně nahlas.

Video placeholde
Prostor X: Rozhovor s Josefem Středulou • Videohub