Daniela Kovářová

Daniela Kovářová Zdroj: Foto: M. Pátek, P. Machan, D. Kundrát, M. Hykl, D. Malík

Daniela Kovářová
Adéla Šípová byla za Piráty zvolena do Senátu
Adéla Šípová byla za Piráty zvolena do Senátu
Adéla Šípová byla za Piráty zvolena do Senátu
Pohřeb Medy Mládkové, 19. května 2022: Miroslava Němcová
10
Fotogalerie

Vypukne v Senátu dívčí válka? Kovářová, Němcová, Hamplová, Marvanová, Chalánková, to by mohla být řež

Část společnosti i někteří komentátoři (a komentátorky, samozřejmě) si občas povzdechnou, že v české politice je málo žen. V posledních volbách do Senátu uspělo ale devět hodně výrazných žen. Navíc z velmi různorodého názorového spektra. Jsou mezi nimi například tři velmi výřečné advokátky – Daniela Kovářová, Hana Kordová Marvanová i Jana Zwyrtek Hamplová, které určitě nebudou lelkovat někde v senátních koutcích. Když k tomu připočteme vždy urputnou Miroslavu Němcovou, Jitku Chalánkovou nebo pirátku Adélu Šípovou, které už v horní komoře parlamentu sedí, mohla by to být někdy zajímavá dívčí válka. Protože jedním hlasem senátorky rozhodně znít nebudou.

Zatímco vítězství Hany Marvanové se v sobotu čekalo, tak výhry Daniely Kovářové a Jany Zwyrtek Hamplové některé lidi šokovaly. Podporovatelé pražské kavárny, účastníci některých twitterových bublin a příznivci politické korektnosti u vítězství Kovářové a Hamplové úpěli. Nad některými názory těchto dvou známých a činorodých advokátek také někdy kroutím hlavou, na druhou stranu jsou to autentické představitelky určitých myšlenkových proudů, které jsou v české společnosti velmi zřetelné. Že budou zastoupeny i v Senátu, je přirozené. Pozoruhodné navíc je, jak se vůbec do Senátu dostaly.

Kovářová šla do voleb jako solitér, bez oficiální podpory jakékoli strany. V jejím případě měla slova „nezávislý kandidát“ nefalšovaný obsah. Vložila do kampaně svůj čas, peníze, energii a pomáhalo jí jen několik lidí, kterým dlouhodobě věří. Doslova si kampaň odchodila, často zavítala do malých vesnic, ale i do plzeňské městské části Slovany, kde žije podstatná část voličů obvodu, ve kterém kandidovala. Ještě v pátek, první den voleb, obešla na Slovanech několik hospod, kde diskutovala s možnými voliči. Nespoléhala na záplavu billboardů a plakátů, ale v posledních měsících předvedla klasickou kontaktní kampaň anglického střihu. Byla hodně aktivní i na sociálních sítích. Jistě, některé její příspěvky může někdo považovat za kontroverzní a byly proto vášnivě kritizovány. Výkřiky, proboha, co to ta bláznivá Kovářová předvádí, se objevovaly často. Ale co jiného v kampani vlastně čekáte? Tady můžeme udělat střih, protože je dobojováno.

Teď je na řadě jiná otázka – bude vlastně Daniela Kovářová v Senátu k něčemu? Odpověď bude pro její kritiky možná znepokojivá – ano, bude, protože je to zkušená advokátka s obrovskými znalostmi třeba z rodinného práva a koneckonců má i ministerskou zkušenost (ministryně spravedlnosti 2009-2010). Je výřečná, napsala i několik bestsellerů. Nebojí se, není svázána žádnou stranickou doktrínou.

Z úplně jiné strany názorového spektra přichází do Senátu Hana Kordová Marvanová. Ta má dostatek zkušeností ze zákulisí celostátní i regionální politiky a také je pro někoho naprosto nesnesitelná, protože do mnoha věcí pořád strká nos. Jana Zwyrtek Hamplová zase v poslední době vešla ve známost tvrdou kritikou covidových restrikcí, které podle ní omezovaly svobodu.

Proti těmto političkám bude stát v Senátu zkušená Miroslava Němcová z ODS, jejíž názory jsou konzistentní, ale vycházejí z jiné ideové podstaty. Němcová hovoří v Senátu často na svém klubu či na plénu, někdy i dost dlouho, což její některé mužské kolegy až irituje. Prostě vnáší do senátního systému jiné prvky a pohledy. A to je dobře. Stejně jako senátorka Jitka Chalánková, jejíž názory se dají označit za konzervativní. Poněkud zklamáním je naopak levicová aktivistka, pirátka Adéla Šípová, která se v horní komoře parlamentu moc neprosadila. Působí tam jako kůl v plotě.

Celkem teď bude v Senátu 15 žen a každá má trochu jiné názorové ukotvení. Sice ne úplně, ale odráží to široké politické rozvrstvení české společnosti. Můžeme se tedy těšit na zajímavé souboje. Někdy čekejme malou dívčí válku, kterou známe ze starých spisů české historie. Naštěstí bude probíhat jen ve verbální rovině. Ostré diskuse ale ke svobodomyslnému demokratickému parlamentu patří. S novým složením tak může být v Senátu občas daleko veseleji. Tedy jak pro koho…