Stavební spoření k větší dostupnosti bydlení příliš nepomáhá

Stavební spoření k větší dostupnosti bydlení příliš nepomáhá Zdroj: ČTK / Štěrba Martin

Stavebko na skřipci. Smráká se nad spořením, které už dávno neplní svůj účel

Ministr financí Zbyněk Stanjura před pár dny uvedl, že by v rámci rozpočtových úspor mohlo dojít k omezení nebo úplnému zrušení státní podpory stavebního spoření. Zastavení dotací pro produkt, který většina lidí vždy považovala spíš jen za „výhodnější spoření“, by eráru ušetřilo zhruba čtyři a půl miliardy korun ročně.

Reakce na prohlášení strážce státní kasy na sebe nenechaly dlouho čekat. Zatímco ekonomové to vesměs přivítali jako odstranění zbytečného výdaje státu, zástupci stavebních spořitelen se postavili tvrdě proti s tím, že dojde jen k dalšímu omezení dostupnosti vlastního bydlení. Úplně jednotný názor však zatím nepanuje ani na vládě. Premiér Petr Fiala se diskusi o rušení státní podpory nebrání, jeho koaliční partneři z KDU-ČSL jsou proti.

Byznys spořitelen

Když od celého problému poodstoupíme trošku dále, je jasné, že povyk stavebních spořitelen je způsoben především obavou o vlastní byznys a zdroj příjmů z poplatků. V politické rovině zde pro změnu nepochybně hraje svou roli skutečnost, že se blíží komunální a senátní volby.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!