Vyhrocená Partie na Primě: Střetly se Markéta Pekarová Adamová a Alena Schillerová

Vyhrocená Partie na Primě: Střetly se Markéta Pekarová Adamová a Alena Schillerová Zdroj: FTV Prima

Vyhrocená Partie na Primě: Střetly se Markéta Pekarová Adamová a Alena Schillerová
Vyhrocená Partie na Primě: Střetly se Markéta Pekarová Adamová a Alena Schillerová
Vyhrocená Partie na Primě: Střetly se Markéta Pekarová Adamová a Alena Schillerová
Vyhrocená Partie na Primě: Střetly se Markéta Pekarová Adamová a Alena Schillerová
Vyhrocená Partie na Primě: Střetly se Markéta Pekarová Adamová a Alena Schillerová
20
Fotogalerie

Pohoršená Schillerová v Partii na Primě a otázky, které v ní nezazněly

Nedělní partie na Primě přinesla ostrý střet mezi předsedkyní sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou a opoziční poslankyní Alenou Schillerovou. Bývalá ministryně financí tvrdě hájila pozice ANO, dluží však odpovědi na řadu nevyslovených otázek.

Místopředsedkyně ANO si postěžovala, že vládní koalice stále používá model „antibabiš“ a rozděluje společnost. Opomíjí, kdo dlouhodobě vyvolává vypjatou atmosféru. Babiš se vůči „tradičním“ stranám vymezuje už deset let a vyhrocováním společenského napětí chce zvrátit politické poměry. Každá akce vyvolává reakci.

Kdo vyvolává agresivitu?

Schillerové se nelíbí kampaň vymezující se proti Babišovi, zobrazovanému s Putinem. „Toto není projev toho, že chceme zakopávat příkopy ve společnosti. Toto je něco, co naopak vyvolává agresivitu,“ uvedla.

Nelze však příliš zpochybnit, že šéf ANO nyní brzdí vojenskou pomoc Ukrajině, zbytečně prohloubil závislost země na ruském plynu a nechal se vláčet prezidentem Zemanem, prosazujícím dostavbu jaderných bloků v Dukovanech ruským dodavatelem. K vyhrocení česko-ruských vztahů kvůli účasti ruských tajných agentů na explozích ve Vrběticích došlo Babišově vládě navzdory, když ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček do poslední chvíle pootvíral dveře Rosatomu.

Schillerová má na pohoršení právo, ale zapomněla na dryáčnickou kampaň „Za Babiše bylo líp“. Šéf ANO se k ní původně nehlásil, vznikla prý jako spontánní akce nespokojených občanů. Záhy však vyšla najevo skutečnost, že často šlo o členy a aktivní podporovatele ANO, s jejichž hesly začal objíždět republiku.

Bývalá ministryně sice naznačila, že se jí Babišovo označení sympatizantů Spolu a PirStanu za „fašisty“ a „nacisty“ nelíbí, ale je to jen špička ledovce.

Faltýnek stranou

V Partii nezazněly některé otázky a odpovědi, související s probíranými tématy. Schillerová zaútočila na Pekarovou kvůli výhradě, že se Babiš snaží zostřenou rétorikou odvádět pozornost od vlastních kauz, a nevyvodil žádnou osobní odpovědnost.

„Je to údajný dotační podvod. Nedopustil se korupčního jednání. Ráda se stylizujete do role policistky, vyšetřovatelky a soudkyně. Vy už jste ho odsoudila? Dopustil se podvodu, až bude pravomocně odsouzen. Ale nebylo to za doby, kdy byl ve veřejných funkcích,“ prohlásila, jako by to byla polehčující okolnost.

Sama se ovšem chová stejně. Ukazuje prstem na STAN, nicméně stejně tak musí vysvětlit neprůhledné kontakty na obviněné v kauze Dozimetr Jaroslav Faltýnek, jehož klan obsadil významná místa v pražském dopravním podniku. Podíl této skupiny záhadně nefiguruje v podrobných únicích ze spisů, zejména do deníků vydavatelství Mafra.

Schillerová Faltýnka ani obžalovaného Babiše k vyvození odpovědnosti nevyzývá. Jako policista, vyšetřovatel a soudce se chová jen v případě ministra vnitra Rakušana, jakkoli je nejen v jeho zájmu, aby už veškeré personální pochybnosti definitivně vyřešil.

U nás vše v pořádku?

Schillerová hájila svého šéfa i v souvislosti s čerstvou aférou, kdy francouzská prokuratura prověřuje Babiše kvůli podezření z praní špinavých peněz a daňových úniků při nákupu luxusních nemovitostí na francouzské Riviéře.

Vyšetřovatelům není jasné, proč k této transakci zaplacené v hotovosti použil řetězec offshorových firem, půjčoval sám sobě, a proč tuto půjčku od společnosti se sídlem na Britských panenských ostrovech utajil francouzským úřadům.

Na rozdíl od nich má jasno Schillerová. Konstatovala, že česká policie ani Finanční analytický útvar spadající pod ministerstvo financí žádné pochybení nenašly, což loni po vypuknutí aféry Pandora Papers sdělil poslancům tehdejší ředitel FAÚ Libor Kazda.

Nezaznělo už, že Kazdu Babišovi doporučil ředitel bezpečnostní divize Agrofertu Jiří Veselý. Jeho instalace proběhla bleskově po nástupu šéfa ANO do čela resortu financí bez konzultací v Sobotkově vládě. To jen svědčí o významu, jaký přikládal tomuto mocnému úřadu, mapujícímu podezřelé finanční transakce.

Kazda už ve funkci není a vyšetřování Národní finanční prokuratury dostává případ do jiné dimenze, kdy mohly být porušeny francouzské zákony.

Další otazníky

Stejně tak Schillerová nikdy nezodpověděla jiné citlivé otázky. Jak dopadlo vyšetřování korunových dluhopisů, kde jí podřízená Finanční správa podala desítky trestních oznámení, prověřila stovky firem a už před čtyřmi lety odhadla škodu na půl miliardy korun? Dodnes není známo, jak dopadl Babišův nákup 1,5 miliardy dluhopisů Agrofertu.

Podobně do vytracena šla kauza podezřele objemné reklamy Agrofertu v areálu Čapího hnízda. Finanční úřady v éře Schillerové v této věci nevyčíslily žádnou škodu. Exministryně se tváří, že k těmto informacím nemá přístup, ale příliš věřit se tomu nedá.

Pustila se na tenký led, když se proti kritice, že vláda ANO nezajistila alternativu dovozu strategických surovin, ohradila odkazem na privatizaci státních společností v průběhu opoziční smlouvy, kdy ještě Babiš nebyl v politice.

Je všeobecně známo, že ropné rafinérie koncernu Unipetrol chtěl v té době privatizovat majitel Agrofertu. Jednou otevřeně, podruhé skrytou dohodou s polským gigantem PKN Orlen. Využíval k tomu kontakty v Zemanově a Špidlově vládě. V obou případech nevyhrála nejvýnosnější nabídka a v obou Babišovo úsilí zkrachovalo.

Při první privatizaci nezaplatil a Unipetrol s ostudou vrátil. Ve druhém kole do hry vstoupilo vyšetřování polské prokuratury. Roznětkou se staly zprávy, že nejbohatší polský magnát Jan Kulczyk se na podzim 2003 sešel ve Vídni s významným důstojníkem ruské tajné služby Vladimirem Alganovem, jenž dříve působil jako agent KGB v Polsku. Polští zpravodajci varovali před tím, že by se domácí podniky mohly dostat pod ruský vliv. Kulczyk přitom měl podíl i v PKN Orlen.

Vyšetřování se zabývalo podezřením, že vedení Orlenu pomáhalo polské ropné mafii k miliardovým daňovým únikům a nakupovalo za nevýhodných podmínek podniky v zahraničí. Nové vedení polského koncernu se nehlásilo k dohodám s Babišem, jenž měl za přímluvy v české vládě získat pět lukrativních firem Unipetrolu. Jak vidno, za velmi pochybných okolností.

Tuto minulost by Babiš a jeho okruh nejraději utajili. Nevysvětlených otázek je celá řada a nevyhýbá se jim jen Schillerová.