Video placeholde

Bohumil Pečinka: Kdo si kope vlastní jámu

Na brutální zásahy, hlavně neuniformovaných policistů, je česká veřejnost citlivá. Celý polistopadový demokratický režim se vymezil vůči takovému zásahu, který proběhl v listopadu 1989 na pražské Národní třídě a dal signál ke vzpouře proti tehdejšímu režimu.

Podobného zásahu jsme pak byli svědky v létě 2005 na tzv. CzechTeku, což byla nepovolená akce, ale brutalitu zásahu podnítil tehdejší premiér Paroubek, jenž přes média vyzýval policisty k ostrému postupu. O čtyři roky později mu to část mladých vrátila, když na něj v průběhu volební kampaně házela vajíčka. Tehdy v rámci policie vznikl manuál, jak k podobným akcím přistupovat – v prvním sledu měli být označeni pořadatelé, ve druhé uniformovaní policisté. Smyslem bylo bránit násilí. Ne je uměle vyvolávat. Slovo násilí je v celém našem příběhu klíčové.

Babišovi lidé

Na mítinku Andreje Babiše v Borovanech vystartovali tři neuniformovaní policisté proti čtrnáctiletému chlapci, brutálně ho pacifikovali a odmítli součinnost matky, která se domáhala doprovodu se slovy, že trpí vážnou nemocí. Policejní prezident nechal celou věc vyšetřit Generální inspekci bezpečnostních sborů, což je organizace, do jejíhož čela Babiš v roce 2018 jmenoval svoje lidi. Stejně jako do pražské policejní správy, která vyšetřovala jeho kauzy. Právě jeho policejní čistky z roku 2018 jsou dodnes důvodem, proč část sboru kryje jeho kauzy. Pojďme o krok dál.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!