Video placeholde
Guvernér ČNB Aleš Michl
Prezident jmenoval Michla do roku 2028
Ekonom Aleš Michl.
Ekonom Aleš Michl.
Ekonom Aleš Michl.
12
Fotogalerie

Začátek nové epochy nebo jen chce Aleš Michl dostát slibu? ČNB nechala úrokovou míru na 7 procentech

Další růst úrokových sazeb a tím i zvyšování tlaku na zdražení úvěrů či hypoték se zatím odkládá. Bankovní rada České národní banky (ČNB) na svém dnešním zasedání k měnové politice, které poprvé řídil nový guvernér Aleš Michl, nechala základní úrokovou míru beze změny na úrovni 7 procent. I tak je výše úroků stále nejvyšší za posledních 23 let.

Rozhodnutí bankovní rady, jejímuž jednání byl netradičně přítomen i ministr financí Zbyněk Stanjura, není žádným překvapením. Novopečený guvernér Aleš Michl již při svém jmenování prohlásil, že na srpnovém jednání bankovní rady navrhne ponechání úroků bez změny. Do karet mu nahrálo i nové složení rady, ze které prezident Miloš Zeman odstranil další bankéře, jenž společně s Michlovým předchůdcem Jiřím Rusnokem prosazovali růst úroků jako nástroj pro tlumení inflace. Nyní zde mají mírnou většinu zastánci umírněnějšího přístupu a proto lze předpokládat, že doba razantních a opakovaných nárůstů úroků skončila. 

Analytici očekávali, že se úroková míra nezmění a nebo vzroste jen mírně. Za ponecháním úroků beze změny je možné hledat i určitou symboliku a psychologickou hru. Ostatně i to mohlo být důvodem, proč na jednání bankéřů dorazil také strážce státní pokladny. Vláda Petra Fialy sice neprotestuje proti politice ČNB, byť ji růst úroků prodražuje financování státního dluhu, ale nutně potřebuje zkrotit inflaci. Bankovní rada je sice nezávislá na vládě, ale dobrý vztah ministra financí a guvernéra centrální banky může dokázat divy.

Další symbolickou věcí může být fakt, že když Aleš Michl při svém jmenování prohlásil, že úroky se zvyšovat nebudou, tak se opravdu nezvýšily. Kdyby se tak stalo, bylo by to pro něho nepříjemným políčkem hned na úvod mandátu, a to přesto, že realistický důvod ke zdražování peněz na základě impulsu z ekonomiky musí mít větší váhu než osobní ambice. Možná mu vhodné kulisy pro toto rozhodnutí připravil i Jiří Rusnok a bývalí kolegové z bankovní rady, kteří na konci června zvýšili úroky více, než se očekávalo a tento nárůst tak nemusel být rozložen do dvou kroků.

Rozhodnutí bankéřů je dobrou zprávou pro dlužníky a ty, kteří si chtějí vzít hypotéku. Důvod pro další zdražování peněz pominul, nicméně bankovní trh ještě vstřebává předchozí rozhodnutí ČNB z letošního jara a úroky u hypoték i firemních úvěrů proto ještě porostou. Nové složení bankovní rady by však mělo mít stále na zřeteli, že se inflaci doposud nepodařilo zkrotit a její výše reálně likviduje lidem úspory a snižuje reálnou hodnotu jejich výdělků. Berme proto dnešní rozhodnutí jako zahřívací kolečko, o skutečné podobě politiky nového vedení ČNB se totiž rozhodne až v následujících měsících.

Video placeholde
Jmenování nového guvernéra ČNB Aleše Michla na Pražském hradě. (11.5.2022) • ČTK/Blesk