Ukrajinu zasáhla kvůli ruské invazi i obilná krize

Ukrajinu zasáhla kvůli ruské invazi i obilná krize Zdroj: Reuters

Sedlácká pohroma. Větší problém než mouka jsou pro malé podniky ceny energií a pracovní síly

Na zcela reálné, nikoli obrazné utahování opasků kolem břicha vypadají statistické údaje o růstu cen potravin. Jídlo v obchodech zdražuje téměř o dvacet procent oproti loňsku, a oleje a tuky dokonce o čtyřicet procent.

Na podobné hodnotě jsou i produkční ceny zemědělců, kteří se ozývají, že to ještě nic není, protože nárůst nákladů zatím do cen nepromítli. Tyto apokalyptické vize ale nejspíše velmi brzy narazí na realitu. A nejen proto, že ceny pšenice na světových trzích klesly za poslední měsíc zhruba o čtvrtinu na předválečnou úroveň a čeká se celkem dobrá úroda.

Potravin je dostatek

Potravin je u nás i v celé Evropě dost. Dokonce více než dost. Zhruba třetina vyrobených potravin už léta končí v kontejnerech, a reakce spotřebitelů tak bude a vlastně už je velmi rychlá. Zažili jsme to nedávno při máselné či vajíčkové krizi a pár dalších pokusech producentů vytlačit ceny potravin někam výše. Mělo to vždy časově omezený efekt a pak se ceny vrátily tam, kde byly, a v některých případech i níže. Poptávka je mocná čarodějka a tvrdých rohlíků v domácnostech podstatně ubude.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!