Video placeholde
Ivana Trumpová a Osmany Laffita
Ivana Trumpová a Zdeněk Podhůrský
Ivana Trumpová a Michaela Maláčová
Ivana Trumpová
Podnikatelka Tamara Bendlová a Ivana Trumpová
33
Fotogalerie

Zemřela Ivana Trumpová, český blonďatý tajfun, který zásadně ovlivnil americkou politiku i společnost

„Dámy, musíte být silné a nezávislé. A nezapomeňte, že se nesmíte rozčílit – pak dostanete všechno!“ To jsou slova z epizodní role Ivany Trumpové, někdejší manželky amerického prezidenta Donalda Trumpa, ve filmu The First Wives Club (Klub prvních manželek) z roku 1996. Tyto věty pak byly mnohokráte citovány, jako rady pro ženy, které se rozvádějí. Ukazovaly i na vliv, který v posledních čtyřiceti letech měla na americkou politiku a společnost Ivana Trumpová (1949-2022), původním jménem Zelníčková, narozená v Gottwaldově (dnešním Zlíně). Známá česko-americká podnikatelka a někdejší lyžařka i modelka zemřela ve čtvrtek v New Yorku.

Ivana Trumpová byla kvůli svému vztahu a epickému manželství s Donaldem Trumpem i nekonečné sérii svých často silných výroků vděčným soustem pro seriózní i bulvární média. Byla výřečná, tvrdohlavá, šla si vždy za svým. Pokud se něco dotýkalo její rodiny a dětí, které měla s Trumpem, byla nesmlouvavá a nekompromisní. A právě přes děti měla vždy podstatný vliv na budoucího amerického prezidenta, s kterým se v roce 1992 rozvedla. Ostatně Trump dobře věděl, co všechno pro něj Ivana udělala, protože ve čtvrtek po jejím skonu na síti Truth Social napsal: „S velkým zármutkem oznamuji všem, kteří ji milovali, a těch je mnoho, že Ivana Trumpová zemřela u sebe doma v New Yorku. Byla to báječná, krásná a úžasná žena, která vedla skvělý a inspirativní život. Její pýchou a radostí byly její tři děti, Donald junior, Ivanka a Eric. Byla na ně tak pyšná, stejně jako jsme my všichni byli pyšní na ni. Odpočívej v pokoji, Ivano!“   

       

Vlivná hráčka

Od rozvodu s Trumpem až do doby, kdy byl v roce 2016 zvolen prezidentem a kdy nečekaně porazil médii a údajnými experty favorizovanou Hillary Clintonovou, Ivana bývalému manželovi v některých věcech radila. Co z toho, co k tomu v různých rozhovorech a knihách řekla, je úplná pravda, se nikdy nedozvíme. Ale že exprezident na svoji někdejší ženu často dal, je zřejmé.

Ivana s Donaldem Trumpem přitom představovali už v 80. letech jeden z nejvlivnějších mocenských párů v New Yorku. Scházeli se s politiky, podnikateli i celebritami a bývalá česká špičková lyžařka (uvažovalo se o ní dokonce, že by mohla Československo reprezentovat na olympijských hrách v roce 1972) v tom sehrávala významnou roli. Časopis Vanity Fair v roce 1988 opatřil její publikovaný profil titulkem „Power Blonde“.    

Trumpová před prezidentskými volbami v roce 2016 podle vlastních slov „Donaldovi radila“ jak postupovat a on s ní měl konzultovat svá některá veřejná vystoupení.

Když bylo hodnoceno nakonec úspěšné tažení na Bílý dům, tak všichni konstatovali, že Trumpovi významně pomohly příspěvky na Twitteru, na kterém se část jeho kampaně odehrála. Rovněž za tím měla stát Ivana. „Řekla jsem mu: Myslím, že bys měl tweetovat. Je to nový způsob, nová technologie,“ objasnila svoji roli v roce 2017 v rozhovoru pro pořad CBS Sunday Morning. „A pokud chcete svá slova sdělit správně, aniž byste to řekli New York Times, které překroutí každé vaše slovo, tak tímto způsobem předáte své poselství,“ dodala.

Přes všechny milostné eskapády, kterými byl Trump po celý život pověstný, ho svým způsobem i v tomto případě bránila (pro někoho až nepochopitelně). Tím současně chránila jeho politickou kariéru. Přitom jejich rozvod byl počátkem 90. let povolen i z důvodu „krutého a nelidského zacházení“ s Ivanou. Například v roce 2015 zveřejnil deník Daily Beast zprávu, podle níž ho v soudních dokumentech obvinila, že ji během manželství znásilnil. Trumpová ale naznačila, že tvrzení učinila ze vzteku. „Nedávno jsem si přečetla některé komentáře, které mi byly připsány před téměř 30 lety v době velkého napětí během mého rozvodu s Donaldem. Ten příběh je zcela nepodložený,“ řekla v prohlášení pro televizi CNN. „S Donaldem jsme nejlepší přátelé a společně jsme vychovali tři děti, které milujeme a jsme na ně velmi hrdí. Mám Donalda ráda a přeji mu hodně štěstí v jeho kampani. Mimochodem, myslím, že by z něj byl úžasný prezident.“

Největší vliv na Donalda Trumpa ale dokázala celé roky vyvíjet prostřednictvím jejich dětí, které se nakonec staly i poradci prezidenta jak v kampani, tak v době, kdy seděl v Bílém domě. Také hrály a hrají důležitou roli v byznysu rodiny Trumpových. Ivana si vymohla, že po rozvodu byly děti svěřeny do její výhradní péče (s tou ji pomáhala i její matka, paní Zelníčková, která se naučila anglicky a do Ameriky jezdila z Československa a pak z Česka). „Donald neuměl mluvit jazykem dětí. Nebyl toho schopen, dokud děti nebyly na univerzitě… Řekla jsem mu: V kuchyni může být jen jeden šéfkuchař, a to jsem byla já,“ řekla Ivana v rozhovoru s Johnem Catsimatidisem v pořadu The Answer na AM970. Své děti vždy velmi milovala a byla „pyšnou matkou“. Co si myslela, pak právě děti často přenesly na otce, jenž to pak někdy aplikoval i v politice.

Ivana Trumpová měla tisíc důvodů, aby se svému bývalému manželovi „pomstila“ za způsob, jakým opustil ji i jejich děti. Znala mnoho věcí, které by Trumpovi-politikovi výrazně uškodily. Jenže ani to neudělala. I když k jeho dalším ženám se chovala někdy až drsně, třeba jméno herečky Marly Maplesové (kvůli ní se Trump s Ivanou rozvedl) nikdy v životě veřejně nevyslovila. Když ji Trumpová v době rozchodu osobně konfrontovala, měla část rozhovoru probíhat takhle: Maplesová – „Jsem Marla a miluji vašeho manžela.“ Trumpová –„Opravdu? Tak vypadni. Svého manžela velmi miluji.“ Rozvodu tím nezabránila, ale zůstala „rozhodnou ochranářkou rodiny“. A Donalda Trumpa v době, kdy na něj bylo při jeho politickém angažmá útočeno ze všech stran, vždy podržela.           

Nekonečně svá

Život Ivany Trumpové by vydal na několik velmi čtivých románů i hollywoodských filmů. Pro někoho to byla jen hezká blondýnka z východní Evropy, která „klofla“ výstředního miliardáře. I to byla pravda. Pravdou také bylo, že dokázala vždy umně prosadit svoje názory, která pak zásadně ovlivnily americkou politiku i společnost. Jen o nich někdy veřejnost nevěděla, nebo je neviděla.

V posledních letech se objevovaly zprávy, že Ivana Trumpová je nemocná, ale nikdy její problémy nebyly přesně specifikovány. Hodně se bála, že se nakazí covidem, proto přestala cestovat a méně se objevovala na veřejnosti. Až tento pátek měla odletět do francouzského Saint-Tropez. Předtím si prý ještě chtěla zajít do kadeřnictví. Podle zatím publikovaných neoficiálních zpráv utrpěla ve čtvrtek zástavu srdce a spadla ze schodů ve svém domě v New Yorku.

Ivana Trumpová byla zvláštní, ale svým způsobem velmi výjimečná žena. O svém milovaném New Yorku kdysi prohlásila: „Je to New York – žij a nech žít.“ Tato slova by se dala považovat i za její motto – žij a nech žít.