Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Szkanderová Michaela / E15

Karel Steigerwald: Katastrofa vypukne na podzim. Nebo ne

Všechno bude třikrát, pětkrát, stokrát dražší. Ale bude to jedno, protože k mání nebude skoro nic. Benzín a plyn asi dojdou. Do bytů se vloudí zima a mráz větší než venku.

Nebudou ani léky. Koruna možná přestane platit. Kdo nemá ve sklepě kanystr s naftou, bude ztracen. Co prožíváme dnes, je jen čajíček toho, co nás čeká. Širší vlast, jak se píše ve Švejkovi, zahalí temné mraky.

Virvál přináší blahobyt

Ovšem, kdy přijde ten podzim? Na konci září? Dvacátého prvního? Proč ne až v říjnu? Nebo, když už o té krizi všechno víme s takovou jistotou, nepřijde už zítra? Nebo spusťme prvního srpna. Někdo ji brzdí? Nebo oddaluje? Mohla ta strašlivá krize přijít už v dubnu, kdyby to někdo moudrý včas nepozdržel? Jistota, že to přijde, je neodvratná, ačkoliv nikdo neví, odkud to ví. Všichni odborníci se citují navzájem. Mají různá čísla, ale společný závěr. Na podzim bude hrozná mela. O krizi se hovoří jako o neodvratné. Vypadá to, jako by se z vesmíru krize jako sociální asteroid řítila po jisté trajektorii známou rychlostí, takže vypočítat, kdy na nás dopadne, není těžké. Hvězdářům vyšlo asi to dvacáté první září. Někdo říká, že to vypukne, až Putin zaútočí na Evropu. Nebo že krizi odstartuje proces s Babišem.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!