Předseda vlády Petr Fiala (ODS) během rozhovoru pro Blesk (4. 3. 2022)

Předseda vlády Petr Fiala (ODS) během rozhovoru pro Blesk (4. 3. 2022) Zdroj: Blesk:Jakub Poláček

Policisté odvádějí lobbistu Michala Redla u soudu, který rozhodoval o vazbě pro obviněné v kauze korupce v pražském dopravním podniku, 17. června 2022, Praha.
Policisté odvádějí lobbistu Michala Redla u soudu, který rozhodoval o vazbě pro obviněné v kauze korupce v pražském dopravním podniku, 17. června 2022, Praha.
Policisté odvádějí lobbistu Michala Redla u soudu, který rozhodoval o vazbě pro obviněné v kauze korupce v pražském dopravním podniku, 17. června 2022, Praha.
Policie vede zadrženého Petra Hlubučka (15. června 2022).
Policie vede zadrženého Petra Hlubučka (15. června 2022).
24
Fotogalerie

Skandály STAN, nejasný boj s drahotou i špatná komunikace. Důvěryhodnost Fialovy vlády je v troskách

V době, kdy kabinet Petra Fialy často neurčitě vysvětluje, jak bude bojovat s drahotou a co všechno je ještě potřeba udělat v souvislosti s běženci z Ukrajiny, přišel další skandál vládního hnutí Starostové a nezávislí. Indicie tentokráte hovoří o tom, že mafiánské korupční praktiky, ve kterých kromě jiných figuruje významný představitel hnutí STAN Petr Hlubuček, lemují i bizarní sexuální a drogové příběhy. Není to přitom první kauza Starostů a nezávislých v poslední době a za normálních okolností by měli dostat z vlády padáka. Ať to dopadne jakkoli, pověst českého kabinetu je po pouhých šesti měsících vládnutí tristní. A řečeno názvem známé americké komedie „lepší už to nebude“.

Petr Fiala je profesorem politologie a moc dobře ví, co kauzy Starostů a nezávislých znamenají. At´ řekne premiér cokoli, mnoho lidí mu už nebude věřit. Ne kvůli němu samotnému, ale kvůli nejrůznějším kauzám, které jeho vládu provázejí. Ty se nedají rozumně nijak obhájit a ani zamést pod koberec. Příkladem přímo strašidelného výkonu politické moci je právě vládní hnutí STAN.

Už muselo vysvětlovat účty některých svých sponzorů, jejichž firmy mají registraci na Kypru, kam se často ukrývají společnosti s neprůhledným hospodařením. Kvůli tomu se místopředseda Starostů Věslav Michalik, který nedávno zemřel, nakonec nestal ministrem průmyslu a obchodu. Další místopředseda STAN Jan Farský se zase „proslavil“ tím, že když byl v říjnu loňského roku zvolen do Poslanecké sněmovny, už věděl, že brzy odjede na stáž do USA. Přesto se původně odmítal vzdát mandátu. Třetí místopředseda hnutí Stanislav Polčák v březnu vyvolal kontroverzi, když si nárokoval 7,7 milionu korun za zastupování obcí v kauze Vrbětice, jenže zúčastněným svůj nárok na odměnu po celou dobu vůbec nezmínil. Pod tlakem se pak této odměny vzdal. Už na konci února 2017 Český rozhlas informoval, že Polčák „konzultoval“ nominace na důležitá místa v pražských firmách a na magistrátu hlavního města s pseudopodnikatelem Michalem Redlem, který byl v minulosti odsouzený za podvody. Redl byl kdysi spolupracovníkem gangstera Radovana Krejčíře, přesto už několik let tahal ze zákulisí za nitky v hnutí STAN a je jednou ze stíhaných osob i v současné pražské kauze.

Mezitím předseda STAN, ministr vnitra a 1. místopředseda vlády Vít Rakušan bohorovně opakuje, že to všechno není tak hrozné, jak to vypadá. Přitom je to daleko hroznější, než to vypadá. Petr Fiala by měl Rakušana odvolat z vlády a vrchní stanař by měl opustit i místo předsedy hnutí. Podobný osud by měl stihnout ministra školství Petra Gazdíka, který byl s Redlem i na dovolené a mnoho věcí spolu konzultovali (Gazdík v neděli dopoledne oznámil rezignaci - pozn. red.) 

(další bizár: Redl se vyhnul kdysi vězení tím, že byl prohlášen za nesvéprávného, přitom do minulých dní významně zasahoval do dění hnutí STAN, asi už byl k tomu svéprávný – poznámka autora).

Fialova vláda se kromě skandálů hnutí STAN pořád nedokáže jasně vyjádřit a rozhodnout, co, kdy a jak bude dělat se současnou drahotou. Například od 1. června byla snížena spotřební daň z motorové nafty a bezolovnatého benzínu, ale akce zkrachovala už po několika dnech – ceny jsou ještě vyšší a miliardy v prachu. Žádné smysluplné návrhy ohledně inflace vláda nemá, přešlapuje na místě, nebo už celé měsíce slibuje věci, které pak neudělá. To samé platí v případě nějakých opravdu užitečných postupů na řešení situace ukrajinských uprchlíků, přitom se jedná o velmi citlivé věci jako je vzdělávání, zdravotní péče nebo různé dávky. Vláda tím nahrává populistům a extrémistům, od dotačního šíbra Andreje Babiše až po myšlenkového cirkusáka Tomia Okamuru.

To vše je korunováno nejasnou a často nesrozumitelnou komunikací vlády. Buď neříká nic, nebo se vyhýbá jasným sdělením. Na některé věci reaguje pozdě. A jak bylo řečeno, hodně slibuje, ale skutek utekl.

V některých věcech se vláda Petra Fialy dostala do prekérní situace bez vlastního zavinění. Ale po půl roce je z ní celkový dojem velmi rozpačitý. Skandály vládního hnutí STAN pak dokumentují zvrhlost části české politické scény. Země se sice konečně zbavila Babiše, jeho místo ale rychle zastoupili jiní sekáči.     

Video placeholde
Petr Hlubuček míří k soudu, který rozhoduje o jeho vazbě • Aktu.cz