Odborářský šéf Josef Středula

Odborářský šéf Josef Středula Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Prezident republiky měl na jmenování Michla plné právo, i když oslabení koruny ukázalo, že to nebyla nejlepší volba.
EU by si měla sednout a Green Deal z hlediska nové situace v Evropě revidovat.
2
Fotogalerie

Středula: Babiš rozvrátil rozpočty a Fiala nám nechce naslouchat

Jestli někdo odstartoval prezidentskou kampaň, byl to odborářský šéf Josef Středula (54). Pokud se dostane do druhého kola proti Andreji Babišovi, má slušnou šanci vyhrát. V rozhovoru pro Reflex se zabýváme ekonomickou situací v Česku. Středula ve svých odpovědích politicky pálí napravo, nalevo i na kopec nad Prahou.

Nepovažujete prezidentské volby v dnešní krizové situaci za proinflační moment? Myslím to, jak se Babiš, Nerudová i vy předháníte, kolik voličům rozdáte peněz a jak katastrofičtěji popíšete ekonomickou situaci, čímž ji ještě prohlubujete.

To si nemyslím. Volby budou až v lednu 2023. Mezitím budou v září volby komunální a senátní a do konce roku bude už schválený rozpočet na další rok, takže prezidentská volební kampaň nebude mít žádný efekt na veřejné rozpočty. Jinak my jako odbory se chováme konzervativně a říkáme: Nedávejte žádné nové dávky, ale valorizujte platy tak, aby se nesnížila kupní síla.

Uvědomujete si, že zvýšení platů šroubuje inflaci na další úroveň?

My nepožadujeme zvýšení platů, ale zachování kupní síly.

Významově to není tak odlišná věc. Rozhodně v dnešní situaci to znamená roztočit kola inflace na plné pecky.

Na to měla minulá i dnešní politická reprezentace myslet dřív, když před volbami snižovala daň z příjmů fyzických osob a rušila daň z prodeje nemovitostí.

Fajn, ale rozdíl mezi osmiprocentní inflací v sousedním Německu a Rakousku a dvojnásobnou u nás spočívá především v těch 900 miliardách korun rozpuštěných Babišovou vládou v době covidu, když drtivá většina nešla na věci spojené s covidem, ale hodně právě na zvyšování platů. Chcete v této praxi opravdu pokračovat?

Z šedesáti procent je česká inflace dovezená přes energie a paliva. Zbytek je způsobený některými výdaji. To se týká Babišovy vlády. Co se týče Fialovy, už v lednu 2023 jsme říkali, že by se měly zastropovat ceny některého zboží a služeb. To jsou aktivní nástroje, které Česko může použít.

Železná logika vyšší ceny, vyšší mzdy, vyšší ceny, vyšší mzdy a tak donekonečna vyvolá spirálu, takže inflace se nezbavíme.

My nechceme vyšší mzdy, ale zachovat kupní sílu těch mezd.

 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!