Video placeholde

NoviNÁŘEK: Když zakážete knihy od Orwella, všichni vědí, že jste totalitní zrůda! Karla Janečka na vás

Zatímco Evropská unie zakazuje ruské produkty a ruskou ropu, na druhé straně barikády se zakazuje tak trochu z jiného konce. V Rusku jsou to limonády a cheeseburgery, v Bělorusku pak dokonce romány. Konkrétně román 1984 od George Orwella, což… jestli chcete vytroubit do světa, že jste totalitní kretén, tak tohle je ten nejlepší způsob.

Lidé ve svobodných společnostech rádi křičí, že “1984 je tady! Jsme orwellovský stát, lidi, probuďte se!” Většinou to křičí poté, co je někdo upozorní, že není v pořádku říkat slovo negr nebo masturbovat v kině. Člověk pak může mít zákonitě dojem, že tady Orwella nikdy nikdo nečetl, protože naše společnost je na hony vzdálena tomu, aby tajná policie sbírala lidi na ulici a mučila je ve státem schválených zařízeních. Ale i takové země existují a poznáte je poměrně snadno: Většinou zakážou knihu 1984 od George Orwella. Jako v Bělorusku.

O tom, co znamená, když zakážete nejslavnější knihu o totalitě, která kdy byla napsána, ale i o tom, co znamená evropské embargo na ruskou ropu nebo jak se ve světě nejlépe uchránit před covidem, bude hovořit náš redakční expert na… nedělání své práce Jan Studnička v nejnovějším díle pořadu noviNářek.