Video placeholde
Billboard s Radkem Vondráčkem
Billboard s Andrejem Babišem
Billboard s Karlem Havlíčkem
Billboard s Markem Prchalem
Billboard s Monikou Babišovou
23
Fotogalerie

Babišova jízda, která určitě není volební kampaní. Teď už jen kde skončí

„Tak já jedu,“ oznámil Andrej Babiš na sociálních sítích, když v pondělí vyrážel na svoji spanilou jízdu se svým obytným vozem. Výjimečně říkal pravdu, opravdu jede. Jen se pochopitelně nabízí otázka, kam by rád dorazil – zda opět do Strakovy akademie, nebo na Pražský hrad. A zda do cíle dojede.

Prozatím jsme se mohli dozvědět jen to, že to není žádná předvolební kampaň. Ostatně podobně jako billboardy hnutí ANO s posteskem, že „za Babiše bylo líp“. Samozřejmě, že kampaň to je, a viděno s nadhledem, s odkazem na rostoucí ekonomické potíže není vůbec špatná. Navíc její výhodou je právě to, že může být použitá k různým cílům.

Koneckonců to v pondělí přiznal i sám expremiér Babiš. Na jednu stranu se dušoval, že si jede jen popovídat s lidmi z různých koutů republiky. Zároveň ale připustil, že to je cesta „do zásoby“. Neboli že se může lecjak hodit. Ať už k odrazovému můstku, který mohou představovat podzimní senátní a komunální volby, nebo k nadcházejícímu prezidentskému klání. Anebo k boji o znovudobytí Poslanecké sněmovny a vlády. Ať už v řádném, či eventálně předčasném termínu.

Pak je tu ale neméně důležitá otázka. Tedy jaké šance by Andrej Babiš mohl mít, ať už se svým politickým projektem nebo se svojí maličkostí. Pokud jde o sněmovní volby, tak se jako momentální vodítko mohou brát nedávné průzkumy. Například ze sondáže Kantar CZ pro Českou televizi vyplynulo, že ANO vyhrává i prohrává. Je nejoblíbenější mezi jednotlivými stranami (byť jen o 1,5 procentního bodu před ODS), ale na koalici SPOLU stále ztrácí (5 procentních bodů).

No a tím se dostáváme k šancím prezidentským. Andrej Babiš zatím veřejně neoznámil, jestli bude nebo nebude kandidovat, chce tak učinit až po prázdninách. Nicméně buduje si k tomu solidní základ právě i současnou kampaní-nekampaní. „Kdybych se náhodou rozhodl, tak samozřejmě ten kontakt s voliči je důležitý,“ nechal se slyšet i při pondělním odjezdu svého „obytňáku“. Mimochodem taktéž polepeného hesly používanými teď hnutím ANO na billboardech.

Neboli expremiér si zjevně nechává otevřené dveře k více možnostem. Což je pochopitelné. Z průzkumů k prezidentským volbám sice vychází společně s generálem Pavlem nejlépe, ale to může být zavádějící. Jednak tam ještě další uchazeči asi přibydou, a navíc je tu latentní Babišův „problém druhého kola“. Neboli může být klidně nejpopulárnější, ale ve druhém kole mu hrozí, že narazí na odpor nadpoloviční většiny voličů. Byť řada z nich by pro jeho soupeře hlasovala jen kvůli tomu, že by to bylo proti Babišovi.

A jistou komplikací může pro Andreje Babiše být i oficiální vstup Josefa Středuly do klání. Jednak budou oba cílit na podobný typ voličů, šéf odborů ale především získal důležitou podporu od Miloše Zemana.

A pak tu jsou i další „drobnosti“, které mohou expremiérovi jeho prezidentské ambice zhatit. Možná ani ne tolik jeho komunistická minulost – členství v KSČ ani spolupráce s StB jeho voličům moc nevadí, hlavně „když je líp“. To už spíš jeho slovenský původ – přeci jen je to Pražský hrad a český prezident. A národnostní karta v prezidentském klání přeci jen platí víc než v tom premiérském…

Video placeholde
Prostor X: Rozhovor s Andrejem Babišem • Videohub