Video placeholde

Hnutí ANO sněmovními obstrukcemi bojovalo za zájmy Andreje Babiše, ne svých voličů

Pravý důvod dvoudenních obstrukcí opozice na půdě sněmovny byla připravená novela zákona o střetu zájmů, která by měla mimo jiné zabránit Andreji Babišovi ve vlastnictví médií.

„Voliči Andreje Babiše si neuvědomují, že všechny obstrukce programu sněmovní schůze měly tento jediný důvod: Obhajoba osobních zájmů Andreje Babiše. Je teď sice v opozici, ale jistě se bude chtít vrátit do exekutivní funkce a ten obří konflikt zájmů znovu nastal,“ říká Miroslav Kalousek. Marek Stoniš je naopak vůči tomu, že politici vlastní média, o něco tolerantnější. „Za první republiky bylo zcela běžné, že politické strany vlastnily své noviny, tuto praxi známe dokonce z ještě nedávné doby, vždyť i lidová strana měla začátkem devadesátých let svůj deník Lidová demokracie. Česká mediální scéna je pluralitní, a komu vadí média vlastněná Andrejem Babišem, může číst nebo se dívat na jiná,“ říká šéfredaktor Reflexu. „To, co bylo možné za první republiky, není ale možné dnes, říká Kalousek. Podle něj by žádná současná politická strana nemohla své vlastní médium z vlastních zdrojů financovat, jde o příliš nákladný byznys.

Poslechněte si Reflexe Kalouska a Stoniše jako podcast:

-   Jak by měla dále vláda kvůli programu, který nemohli poslanci kvůli obstrukcím opozice projednat, dále postupovat?

-   V jakém případě jsou obstrukce legitimním nástrojem opozičního boje proti vládě a kdy už ne?

-   Proč by vládní koalice měla co nejdříve dokončit takzvanou deagrofertizaci státní správy?

Na tyto a další otázky hledali odpovědi oba aktéři dnešního dílu pravidelného videocastu Reflexe Miroslava Kalouska a Marka Stoniše.