Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Zelenina nad zlato: Vrátí se Češi k fenoménu zahrádkářství?

Ze zeleniny se v tuzemských obchodech velice rychle stává artikl, který lidé kupují svátečně a s rozvahou jako luxusní delikatesy. Její ceny jsou nyní vyšší než u exotického ovoce. Zlevnění zatím není na obzoru. Nabízí se jedno řešení: oprášit fenomén zahrádkářství.

Každý, kdo chodí pravidelně do obchodu, si toho nemůže nevšimnout. Ceny zeleniny atakují hodnoty, které by ještě nedávno člověk považoval za sci-fi. Například kilogram paprik za stovku, stejné množství rajčat za 80 korun, salátová okurka za 30 korun. Nikterak laciná není ani mrkev, květák, kedlubny či brambory.

Většina lidí u tohoto regálu s vozíkem zpomalí, ale zakroutí hlavou a jede dál. Jen tu a tam se najde odvážlivec, který si pár kousků zeleniny vezme a po zvážení sáček rychle odhodí do košíku, ať to raději nevidí. V duchu si pak onen dotyčný nepochybně přemítá, co je to za dobu, kdy kilogram paprik či rajčat stojí dvakrát více než stejné množství exotického ovoce, které do Česka cestuje i tisíce kilometrů.

Nejlepší rady pro začínající podnikatele >>>

Ale doba je taková a zdražuje úplně všechno. A zatímco pečivo, mouku, cukr či maso si odepře asi málokdo, u zeleniny při takových cenách tak učiní skoro každý.

Ve vzduchu nyní visí otázka, kdo za to může a zda současné ceny zeleniny jsou jen sezónní výkyv, nebo zůstanou i nadále vysoké. Zdá se pravděpodobné, že pokud dojde k poklesu, nebude příliš vysoký. Příčinou budou vysoké ceny paliv a hnojiv. A také marže obchodníků. Z aktuálního vyjádření Zelinářské unie Čech a Moravy totiž vyplývá, že pěstitelé své ceny za poslední roky nezvýšili a za rostoucími cenami zeleniny stojí obchodní politika řetězců.

Ale co s tím? Povede současný stav k tomu, že v některých rodinách zmizí zelenina z jídelníčku? Možné to je. Současný stav by měl vést především k přeorientování české zemědělské produkce. Už nebude potřeba řepka do paliv, proto by ji na lánech měla vystřídat zelenina nebo obilí. Snažit by se měli i sami lidé. Dříve kdo mohl, pěstoval si zeleninu doma na zahradě. Mnozí na tento zvyk časem rádi zapomněli. Je čas se k němu vrátit.