Jaromír Nohavica

Jaromír Nohavica Zdroj: Profimedia.cz

Bohumil Pečinka: Nohavica zpívat může

Je válka, i když ji Vladimir Putin oficiálně nevyhlásil. I Česká republika je fakticky ve válce, protože každý den jdou na Ukrajinu desítky kamiónů se zbraněmi, naopak z Ukrajiny k nám přicházejí desetitisíce uprchlíků. Ne, nejde se tvářit, že žijeme v normální situaci.

Stále více lidí popírá válečnou realitu. Tváří se, že se nic neděje, domáhají se všech svobod a diví se, když jim někdo naznačuje, že v době války tradiční spory utichají a podpora těch, kdo zahájili válku, je prostě za čarou. Právě proto v Evropě nevysílá Russia Today a v Česku i jinde jsou smazané některé weby typu Sputnik, které financují Rusové. Je totiž válka.

Mariupol jako Guernica

Píšu tyto řádky v pondělí odpoledne a na první straně deníku Právo je velký titulek Mariupol hyne pod bombami. Když v roce 1937 německá a italská letadla bombardovala baskické město Guernica, bylo to poprvé, když někdo tímto způsobem masakroval civilisty. Malíř Picasso o tom nakreslil obraz, který se stal protiválečným symbolem, nad nímž řada lidí dodnes slzí. Mimochodem, Mariupol, to je Guernica dneška, jestli to ještě někomu nedochází, navíc pár kilometrů od českých a slovenských hranic. Bombardování tamního divadla, kde v podzemí zůstalo uvězněno 1300 žen a dětí, je srovnatelné zvěrstvo. Stejně jako fakt, že v Mariupolu už byla srovnána se zemí většina domů. To nezpůsobila abstraktní válka, ale ten, kdo napadl Ukra­jinu.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!