Andrej Babiš obhájil post šéfa ANO, protikandidáta neměl.

Andrej Babiš obhájil post šéfa ANO, protikandidáta neměl. Zdroj: Blesk:Jakub Poláček

Alena Schillerová na sněmu ANO.
Alena Schillerová na sněmu ANO.
Alena Schillerová na sněmu ANO.
Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek na sněmu ANO
Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek na sněmu ANO
12
Fotogalerie

Babiš vydán potřetí a naposledy. Čapí hnízdo si zaslouží přezkum soudu

Andrej Babiš byl sněmovnou znovu vydán k trestnímu stíhání. Dozorový žalobce Jaroslav Šaroch v krátké době rozhodne, zda na něj podá obžalobu. Šéf ANO by měl dostat možnost hájit se před soudem, zda je kauza Čapí hnízdo „účelovka“, jak sám tvrdí, nebo zločin.

Poslanecká sněmovna potřetí vyslyšela žádost orgánů činných v trestním řízení. Vydala Andreje Babiše k trestnímu stíhání jasnou většinou 111 hlasů, proti hlasoval jen klub ANO. Současný akt vydávání probíhal v odlišných kulisách než naposledy, o čemž svědčí i pozměněné chování hlavního aktéra.

Babišovy obavy

Babiš před čtyřmi lety hlasoval pro své vydání, nyní se hlasování neúčastnil a bránil se emotivním apelem na poslance. Nepochybně ho ovlivnila proměna politického půdorysu po říjnových volbách, kdy nemá situaci pod kontrolou. Existuje příliš mnoho indicií jeho dřívější jistoty, že případ podezřelé padesátimilionové dotace spadne pod stůl.

Bývalý premiér stále považuje svoje stíhání za účelové dílo „polistopadového kartelu“. Podle něj je v mediálním prostoru udržováno pro případ, kdyby se rozhodl kandidovat na prezidenta.

Pokud lze ovšem něco vytknout Městskému státnímu zastupitelství v Praze, tak neobvyklé šestileté průtahy ve vyšetřování, což nemá s prezidentskou kandidaturou nic společného.

O Babišově špatném psychickém rozpoložení, maskujícím obavy ze soudního řízení, svědčí jeho nedávná aktivita. Na rozdíl od posledního vydávání poslal dopis všem poslancům, aby důkladně zvážili jeho opětovné vydání.

Dvojí metr presumpce viny

Varuje v něm před „účelovým postupem orgánů činných v trestním řízení, které pravidelně hřeší na jakousi předběžnou presumpci viny osob veřejně a politicky činných, čímž však opakovaně a zásadně ohrožují samotnou podstatu ústavního zřízení naší země“.

Babiš předvádí obvyklou porci farizejství. V minulých osmi letech mu nevadila presumpce viny jeho politických a obchodních konkurentů, a na jejich kriminalizaci se často podílela jeho média.

Existují důkazy, že se jí účastnil osobně, což odhalily Šumanovy nahrávky. Ve známost vešly jeho „konzultace“ s bývalým novinářem Mladé fronty DNES Markem Přibilem kvůli nasazení jednotlivých kauz, zásobovaného úniky ze spisů Šlachtova ÚOOZ.

Nátlak na vyšetřovatele

Co tomu předcházelo? Především nevybíravý nátlak na hlavního vyšetřovatele Pavla Nevtípila z pražské hospodářské kriminálky. První pokusy o jeho dehonestaci se datují v květnu 2016, kdy bylo zahájeno vyšetřování Čapího hnízda. Babiš se od počátku snažil komisaře propojovat s „mafií“, aniž předložil jediný důkaz.

Útoky na Nevtípila se začaly množit poté, co policie požádala Poslaneckou sněmovnu o první Babišovo vydání v srpnu 2017. „Je to poslední zoufalý pokus mých odpůrců dostat mě ven z politiky,“ bránil se tehdy šéf ANO s nedoloženým nařčením, že jde o kauzu na politickou objednávku.

Další kolo se rozehrálo před druhou žádostí policie o vydání v lednu 2018 po parlamentních volbách, v nichž hnutí ANO posílilo. Sestavilo jednobarevnou vládu, jež nezískala důvěru, což jí nebránilo provádět plošné čistky.

Do očerňování Nevtípila se zapojil Šlachtův blízký spolupracovník Jiří Komárek z ÚOOZ, jenž chtěl vypovídat na Mandátovém a imunitním výboru na pozvání poslanců SPD a ANO. Komárek v rámci vlastní kauzy, kdy byl obžalován z nepravdivých pomluv policejního prezidenta Tomáše Tuhého, u soudu zmiňoval i Nevtípilovo údajné propojení na pražské lobbisty.

Nebyl však zbaven mlčenlivosti a jeho aktivitu tehdy odmítla jako nevěrohodnou i pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Andrej Babiš nicméně jeho výpovědi uniklé do svého tisku využil k dalším útokům na hlavního vyšetřovatele.

Po druhém Babišově vydání došlo k výměně hlavních policejních funkcionářů, kteří mohli mít něco do činění s jeho kauzami. Odešli šéfové pražské policie, Národní centrály proti organizovanému zločinu, GIBS a nakonec i policejní prezident.

Tlak na Nevtípila se stále stupňoval, jelikož nehodlal ustoupit a trval na svém, že byl spáchán trestný čin. V médiích se začaly šířit spekulace, že mu bude sděleno obvinění. Jaroslav Faltýnek se nechal slyšet, že dostane Nevtípila „do tepláků“.

Tajemná Válková

Bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková v prosinci 2018 předpověděla, že Babišovo stíhání bude zastaveno. „Je velká pravděpodobnost, že se tak stane. Teď jsem vázána mlčenlivostí, ale vím některé skutečnosti, které jsem se dozvěděla s výkonem mé profese,“ uvedla pro DVTV.

Slova Válkové se podezřele naplnila krátce poté, kdy ministra spravedlnosti Jana Kněžínka nahradila Marie Benešová. V minulosti se netajila názorem, že Čapí hnízdo je jen „hra pseudomoralistů“. Nakonec bylo stíhání obnoveno u Andreje Babiše a manažerky Čapího hnízda Jany Mayerové.

Nevtípil se mezitím dostal do hledáčku GIBS vedené novým ředitelem Radimem Dragounem. Už podruhé prověřovala jeho postup při objasňování údajného tunelování firmy Neograph, což mělo dokládat jeho napojení na „šedou zónu“. Opět bez výsledku, žádné podezření se nepotvrdilo.

Na tahu je Šaroch

Nyní je na tahu státní zástupce Šaroch, který už nejednou překvapil svými právními veletoči. V kauze Čapí hnízdo však existuje tolik pochybností, že si zaslouží přezkum před soudem. Už jen proto, jakou energii vynakládal Babišův okruh na to, aby zmizela z povrchu světa. To je podezřelé samo o sobě.

Že by to šéfovi ANO zkomplikovalo prezidentskou kandidaturu? To je docela dobře možné. Už jen kvůli spekulacím, že mu jde zvolením na Hrad hlavně o imunitu.

Video placeholde
Prostor X: Rozhovor s Andrejem Babišem • Videohub