Lídr maďarské opozice Péter Márki-Zay

Lídr maďarské opozice Péter Márki-Zay Zdroj: ČTK/AP

Lídr maďarské opozice Péter Márki-Zay
Orbán byl opět zvolen předsedou vládní strany Fidesz a hýřil sliby
Orbán byl opět zvolen předsedou vládní strany Fidesz a hýřil sliby
Orbán byl opět zvolen předsedou vládní strany Fidesz a hýřil sliby
Orbán byl opět zvolen předsedou vládní strany Fidesz a hýřil sliby
10
Fotogalerie

Reprezentuji komunisty a fašisty, říká Orbánův vyzyvatel. V Maďarsku začala kampaň a Orbán zvyšuje náskok

Do parlamentních voleb v Maďarsku teď zbývá zhruba měsíc a půl. Půjde o souboj, který bude celá Evropa sledovat s očekáváním, zda se u moci udrží premiér Orbán. Ten před volbami mimo jiné zastropoval ceny některých potravin nebo benzinu. Jeho hlavní konkurent Péter Márki-Zay mezitím získává pozornost kuriózními výroky, třeba o tom, že koalice opozičních stran reprezentuje jak fašisty, tak konzervativce a liberály.

Oficiálně začíná v Maďarsku volební kampaň přesně padesát dní před volbami. V praxi však jako kampaň působil celý poslední rok. Od června vylepuje vládnoucí strana Fidesz billboardy, opoziční strany zase aktivizovaly voliče vlastním volbami kandidátů včetně lídra a kandidáta na premiéra. Více než půl roku před volbami byla v Maďarsku plná náměstí lidí na mítincích politiků opozice, na Orbánův sváteční projev v říjnu se zase zaplnily ulice Budapešti. Nejen z toho všeho jde znát, že tyto volby budou pro Maďarsko jiné a daleko napínavější.

Na druhou stranu, oproti výzkumům z loňska teď opozice oslabuje a vládnoucí Fidesz zvyšuje náskok. Opoziční koalice šesti stran s názvem „V jednotě pro Maďarsko“ v několika výzkumech vedla i o několik procent. Trend se pro Orbána začal zlepšovat po konci lockdownů a nyní už vládní Fidesz vede i ve výzkumech agentur, u kterých vychází vždy relativně lépe opozice.

V posledním modelu institutu Idea vedl Fidesz v poměru 48:44, u agentury Závecz vede Fidesz 49:46. Ještě v prosinci vedla ve výzkumu Záveczu opozice, a to v poměru 49:48. Dle různých propočtů navíc k většině na mandáty opozice potřebuje vyhrát zhruba o 4 nebo 5 procent, těsnější výhra opozice by znamenala kvůli upravenému volebnímu systému stále ještě většinu pro Orbána. Jak se Fidesz dostal zpět do pozice favorita?

 

 

 

Cenový strop a vracení daní

Procentní obrat ve volebních modelech má několik možných příčin. Zaprvé, Fidesz se v posledních měsících naplno pustil do kampaně a obhospodařuje benefity všechny společenské vrstvy. Důchodci dostávají celý jeden důchod navíc, lidé do 25 let od ledna neplatí žádnou daň z příjmu. Rodinám s dětmi vláda vyplatí zpět všechny daně z příjmu zaplacené za loňský rok, k čemuž dostávají dopis s Orbánovým podpisem. Navíc vláda zastropovala ceny benzinu a několika základních potravin. Například o tomto zlevnění potravin musejí obchodníci povinně a na vlastní náklady vyvěsit vládou předepsanou informační tabuli s nápisem „cenový stop“ – což se dá vykládat jako další neformální součást volební kampaně.

Z druhé strany zesílení Fideszu napomáhá zabrzdění kampaně opozice. Pro představu: společný volební program strany představí až tento čtvrtek, tedy zhruba měsíc a půl před volbami. Stejně tak stále nebylo představeno složení opoziční kandidátky a početní poměry mezi stranami. Jak program, tak kandidátku přitom strany chtěly původně představit ještě loni. Zároveň zatím převládají rozpaky z vystupování lídra Pétera Márki-Zaye, který překvapivě vyhrál opoziční primárky, načež však navázal sérií zvláštních výroků, mimo jiné o počtu židů a gayů ve Fideszu nebo o tom, kterou stranu volili lidé zemřelí během covidové pandemie.

S "fašisty" v koalici

Naposledy Márki-Zay rozproudil debaty o víkendu, když vlastní koalici popsal tak, že reprezentuje komunisty i fašisty. „Orbán byl ze začátku svazák, později liberál, poté jsem ho i já podporoval, když byl proevropský konzervativec, teď se stal proputinovským, protievropským politikem,“ popsal Orbánovu kariéru Márki-Zay. „Já tyto kotrmelce nemůžu následovat. Ale to, co Orbán zosobňuje v jedné osobě, tu takzvanou duhovou koalici, tedy liberály, komunisty, konzervativce a fašisty, to všechno my v našem spojenectví reprezentujeme každé zvlášť. Tím pádem si každý může zachovat páteř a držet se svého světonázoru,“ dodal. Součástí opoziční koalice je Maďarská socialistická strana, jež vznikla jako pokračování předrevoluční komunistické strany, a také hnutí Jobbik, jež bylo dříve radikálně pravicové. Z Márki-Zayova vyjádření to tedy působí, že myslel tyto strany.

Toto kuriózní vyjádření Márki-Zay následně korigoval – nejdříve tak, že komunisty a fašisty myslel dvě menší maďarské strany, které jsou dle něj blízké Fideszu. Později však ještě dodal, že se spletl a komunisty i fašisty neměl na mysli opozici, ale Fidesz. Dle novináře Andráse Honta z (k vládě kritického) webu Átlátszó je to v porevolučním Maďarsku poprvé, co nějaký politik vlastní koaliční partnery nazval fašisty.

Za dobu, co je Márki-Zay zvolený lídrem opozice, jej zkritizovala většina předsedů ostatních stran koalice. Udržet pohromadě spojení šesti stran, ještě k tomu s mimostranickým lídrem, je zkrátka náročné už v opozici, natož ve vládě. Povede se Orbánovým vyzyvatelům chytit druhý dech a ve finiši kampaně jej předehnat? Zatím vypadá pravděpodobněji, že Orbán sice oslabí o desítky mandátů, i tak ale ještě jednou vyhraje.