Soud v kauze privatizace OKD: Na lavici obžalovaných usedli (zleva) znalec Rudolf Doucha a úředníci Pavel Kuta a Jan Škurek.

Soud v kauze privatizace OKD: Na lavici obžalovaných usedli (zleva) znalec Rudolf Doucha a úředníci Pavel Kuta a Jan Škurek. Zdroj: ČTK

Bývalý místopředsedové FNM Jan Škurek (vlevo) a Pavel Kuta (uprostřed) se znalcem Rudolfem Douchou.
Rudolf Doucha (vpravo), bývalí místopředsedové Fondu národního majetku Pavel Kuta (uprostřed) a Jan Škurka (vlevo) během soudního řízení.
Obžalovaní (zleva) Jan Škurek, Pavel Kuta a Rudolf Doucha.
Soud v kauze privatizace OKD: Na lavici obžalovaných usedli (zleva) znalec Rudolf Doucha a úředníci Pavel Kuta a Jan Škurek.
Soud v kauze privatizace OKD
11
Fotogalerie

Justiční omyly a politické procesy: V kauze privatizace dolů OKD selhala média i státní zastupitelství

Zproštění obžaloby bývalé ministryně obrany Vlasty Parkanové v kauze nákupů letounů CASA je symbolem omylů, jichž se může dopustit justiční mašinérie. Není to poprvé, kdy takto končí zpočátku enormně medializovaný případ. V galerii Reflexu Justiční omyly a politické procesy přinášíme výběr podobných kauz uplynulého desetiletí.

Stejnou blamáží loni v létě skončila kauza privatizace 46procentního podílu v uhelné společnosti OKD. Tato transakce proběhla v září 2004, kdy vláda Stanislava Grosse na návrh tehdejšího ministra financí Bohuslava Sobotky prodala Ostravsko-karvinské doly společnosti Karbon Invest za 4,1 miliardy korun. 

Vyšetřovatelé považovali tento obchod za podhodnocený, Vrchní státní zastupitelství v Praze vyčíslilo škodu státu na 5,7 miliardy korun. Obžalováni byli soudní znalec Rudolf Doucha, jenž zhotovil posudek, na jehož základě se podíl OKD prodával, a dva bývalí náměstci Fondu národního majetku Pavel Kuta a Jan Škurek. Ti měli na základě tohoto posudku připravit vládě smlouvu, kterou za stát podepsal Kuta.

Ledabylé přípravné řízení

Obžalovaným hrozilo až deset let vězení, přičemž státní zástupce Tomáš Černý po nich požadoval plnou náhradu škody. Soudkyně Iva Fialová nakonec všechny osvobodila, jelikož jim žalobci neprokázali spáchání trestného činu. Podle soudkyně obsahovaly přípravné řízení i samotná obžaloba vážné nedostatky. 

„Přípravné řízení bylo provedeno velice ledabyle a soud byl nucen nahrazovat činnost orgánů přípravného řízení,“ kritizovala Fialová přístup státního zástupce. Soud si podle ní musel sám vyžádat důkazy, jež byly v době přípravného řízení známy.

Výše škody je podle soudu diskutabilní. „Vychází se z toho, že podíl mohl být prodán za o šest miliard vyšší sumu, ale vůbec není řešeno to, zda byl za tuto cenu vůbec prodejný. Nelze počítat s tím, za kolik by se dalo prodat, ale s tím, zda je někdo určitou částku ochoten zaplatit. Takový nikdo neexistoval a vláda si toho byla velmi dobře vědoma,“ uvedla Fialová. 

Znalci Douchovi nebylo prokázáno úmyslné podhodnocení oceňovaného balíku akcií OKD. Cena, za kterou byl nakonec podíl prodán, navíc ani nebyla stanovena na základě posudku, ale podle soudu šlo o politické rozhodnutí zohledňující řadu dalších aspektů prodeje a jeho důsledků.

Nástroj politického boje

Za pozornost stojí celkový kontext této kauzy. Andreji Babišovi posloužila jako klacek v boji proti ČSSD. Politický náboj dostala ve chvíli, kdy se jím vedené ministerstvo financí přihlásilo o náhradu škody, již spolu s úroky vyčíslilo na 6,8 miliardy korun.

Od dubna 2014 se do hry pravidelně vkládaly deníky mediální divize Agrofertu, jejíž majitel kauzu vytahoval na světlo podle okolností, jako při problémech s krachujícím Dolem Paskov na Ostravsku.

S vyhrocováním vztahů mezi hnutím ANO a ČSSD, jež vyvrcholily střetem o policejní reorganizaci, přiostřoval i Babišův tisk. Lidové noviny v lednu 2017 věštily, že kauza OKD bude „procesem roku“ a nebude nouze o špínu. V masivní míře zveřejňovaly exkluzivní úniky ze živých spisů a ze zákulisí soudního projednávání. 

Desítky článků v Lidových novinách a Mladé frontě DNES svědčily o systematické kampani, kterou kauze věnovalo impérium Agrofertu.

Případ skončil pravomocným zproštěním obžaloby v roce 2019. Poté podal dovolání k Nejvyššímu soudu nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, často vycházející vstříc pražské vrchní státní zástupkyni Lence Bradáčové. Nejvyšší soud však dovolání odmítl a naopak drtivě zkritizoval práci státních zástupců.

Kritika obžaloby

Ve svém odůvodnění, z něhož citoval server Česká justice, soudní senát apeloval, že státní zástupce nemůže vědomě porušovat pravidla trestního procesu a argumentovat procesně nepoužitelnými důkazy. I on musí respektovat základní zásady trestního řízení, zejména pravidla zákonného procesu, tzv. materiální pravdy a presumpce neviny.

Konečného verdiktu se nedočkal Pavel Kuta, který zemřel v průběhu dovolacího řízení v prosinci 2019. Děti obžalovaného Rudolfa Douchy před soudem vypověděly o těžkých dopadech vyšetřování na zdravotní stav svého otce. Uzavřel se do sebe a ztratil zájem o rodinu.

„Posledních pět let už to bylo opravdu těžké. Docházel na psychiatrii, aby byl schopen fungovat na elementární úrovni, přestal o sebe dbát, kde a jak žije. Dobře to bylo vidět na obdobích, kdy se blížil soud. Byl skleslejší, depresivnější, přestal pracovat, pohltilo ho to. Dříve býval veselý, extrovertní člověk,“ citovala Douchova syna Česká justice.

Zdravotní problémy přiznal i soudní znalec. „Měl jsem z té kauzy posttraumatickou depresivní poruchu, což u soudu potvrdila jako svědkyně i ošetřující lékařka. Od letošního jara už se to lepší, nicméně je to dlouhodobá záležitost,“ uvedl Doucha loni v listopadu, kdy oznámil, že bude kvůli nezákonnému stíhání požadovat odškodnění přesahující 6 milionů korun.

Kauza OKD neukazuje jen selhání státního zastupitelství, podobně jako v případu Vlasty Parkanové bez vyvození jakékoli odpovědnosti, ale i jeden z důvodů, proč si Andrej Babiš koupil vlivná média.

Jedním z doprovodných jevů této obchodní transakce je ochotná spoluúčast redakcí obou deníků na robustní dehonestaci těch, na které ukáže majitel. Jestli oprávněně či nikoli, to je naprosto podružné.