Rakušan, Fiala, Válek-senátní veto pandemického zákona renomé vlády rozhodně neposílilo.

Rakušan, Fiala, Válek-senátní veto pandemického zákona renomé vlády rozhodně neposílilo. Zdroj: ČTK / Šulová Kateřina

Projednávání novely pandemického zákona v Senátu (10.2.2022)
Projednávání novely pandemického zákona v Senátu: Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (10.2.2022)
Projednávání novely pandemického zákona v Senátu: Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (10.2.2022)
Projednávání novely pandemického zákona v Senátu (10.2.2022)
Projednávání novely pandemického zákona v Senátu (10.2.2022)
14
Fotogalerie

Co se stane, pokud Fialova vláda neprosadí pandemický zákon? V Senátu to zaznělo napřímo

Podle úsilí, které vláda investuje do prosazení pandemického zákona téměř za cenu vlastního politického sebezničení, to vypadá, že bez této normy by od března nastala v Česku apokalypsa. Skutečnost je ale úplně jiná.

Přesně to včera poté, co vládní podobu zákona shodil ze stolu Senát, popsal senátor z TOP 09 Zdeněk Hraba: „Pokud zákon k 28. 2. skončí, nestane se přinejhorším vůbec nic. Buď nebude potřeba už dělat žádná opatření, nebo budou nutné věci provedeny podle jiných zákonů.“

To, že normu zamítl právě Senát, kde mají vládní strany pohodlnou většinu, když ho předtím Fialův kabinet po dlouhých obstrukcích opozice a divokých demonstracích protlačil sněmovnou, lze jen těžko vnímat jinak než jako politický faul. Naopak ze strany vlády byla ovšem školácká hloupost investovat do prosazení „zbytného“ zákona takový politický kapitál. Pravda je i to, že návrh zákona byl i po všech úpravách špatný. To ať si ale politici vyřeší sami mezi sebou ve svých politických centrálách. (Jen na okraj – pořád ještě se najde někdo, kdo bude tvrdit, že Petr Fiala je silný premiér s autoritou alespoň uvnitř vlastní strany?)

Co je ale důležité pro normální lidi – ať už sněmovna senátní veto přehlasuje, či nikoli, a nová verze pandemického zákona tak bude od března platit, nebo naopak zanikne, ovlivní to nějak naše životy? Odpověď je prostá: Neovlivní. Současný právní řád umožňuje vládě přijímat v případě nutnosti všechna opatření i bez pandemického zákona. Celý první rok s covidem se Česko obešlo bez něj, přičemž o nejrůznější zákazy, příkazy omezení a lockdowny přesto po tu dobu nebyla nouze. Babišova vláda je vyhlašovala v rámci nouzového stavu. Zákonný rámec jiný, výsledek a dopady na lidi naprosto stejné.

Proč tedy teď Fiala a spol. tak strašně moc tlačili (a nejspíš dál budou tlačit) na to, aby nový pandemický zákon od března platil? Vše ukazuje, že nad rozumem a chladnou hlavou vítězí ego jednotlivých politických hráčů. A rozhodnutí vládní koalice ukázat opozici a veřejnosti svoji sílu. Tím, že si vydřené vítězství ze sněmovny nedokázala udržet a potvrdit v Senátu, ale vyslala vláda Petra Fialy zcela opačné signály. Tohle se prostě nepovedlo.

Video placeholde
Podcast A plus X: Angelika Bazalová a senátor Pavel Fischer o pandemickém zákoně • Angelika Bazalová