Za „bitcoinizací“ Salvadoru stojí současný prezident země Nayib Bukele

Za „bitcoinizací“ Salvadoru stojí současný prezident země Nayib Bukele Zdroj: Profimedia.cz

Bitcoinová republika: Kryptoměna jako hračka prezidenta Salvadoru

První stát na světě zavedl kryptoměnu zvanou bitcoin jako své oficiální platidlo. Každý by asi tipoval, že se tak stalo v nějaké technologicky vyspělé a „smart“ zemi. Třeba v Estonsku. Skutečnost je ale úplně jiná.

První bitcoinovou republikou, kde můžete všechno platit touto kryptoměnou, se stal velmi překvapivě středoamerický Salvador. Tenhle šestiapůlmiliónový stát není žádným ekonomickým tygrem ani ostrůvkem politické stability. V minulosti měl dokonce takové problémy s vlastní měnou, že se zde od roku 2001 platí americkým dolarem, teoreticky vedle něj existuje i původní salvadorský colón, ale ten už vůbec není v oběhu.

Mladý reformátor

Za „bitcoinizací“ Salvadoru stojí současný prezident země – teprve jedenačtyřicetiletý Nayib Bukele. Syn křesťanského Palestince, který konvertoval k islámu, a dokonce se stal místním imámem, láme v salvadorské politice jeden rekord za druhým. Stal se nejenom nejmladším prezidentem v historii země, ale je také první salvadorskou hlavou státu od tamní občanské války, která nepatří ani k marxistické Národně osvobozenecké frontě Farabunda Martího (FMLN), ani ke konzervativní straně ARENA.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!