Video placeholde
Bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) ohlásil nákup obytného auta (27. 12. 2021)
Bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) ohlásil nákup obytného auta (27. 12. 2021)
Bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) ohlásil nákup obytného auta (27. 12. 2021)
Bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) ohlásil nákup obytného auta (27. 12. 2021)
15
Fotogalerie

Babiš chce vést prezidentskou kampaň a být zároveň lídrem opozice. Oboje najednou není možné ani poctivé

Je to zřejmě velice vyčuraná zkouška toho, co jsou někteří občané České republiky ještě schopni zbaštit. Šéf politické firmy jménem ANO 2011 Andrej Babiš se sice samozvaně pasoval do role lídra opozice, ale opoziční práci vůči nové vládě Petra Fialy nechává na svých podřízených. Svoji pozornost nyní upřel jen a pouze k Pražskému hradu, kde by rád v příštím roce vystřídal prezidenta Miloše Zemana. Tímto svým přístupem na roli šéfa opozice de facto rezignoval, navíc všem voličům ukazuje, že ho nějaká role opozičního poslance vůbec nezajímá. Proč tedy nerezignuje na svůj mandát? A proč nepředá vedení ANO někomu jinému, když se chce soustředit jen na prezidentskou kampaň?

Každý, kdo pozorněji sleduje média či sociální sítě, si musel všimnout toho, že Andrej Babiš se z nich jako předseda opozičního hnutí ANO poněkud vytrácí. Místo aby šel vládě takříkajíc po krku a jeho PR tým na toto téma denně chrlil spoustu tweetů či postů na sociálních sítích, tak Babiš svými názory až nápadně šetří. Místo toho spíš cituje či retweetuje příspěvky jiných. Tato mediální abstinence bývalého premiéra na jednu stranu sice není na škodu, ale v porovnání s jeho někdejším tempem a kadencí je poněkud zvláštní a vyvolává domněnky, co za tím vězí.

Jediné dvě zásadní věci, které Babiš okomentoval, byl novoroční projev Petra Fialy a pak se ohradil, že ani Fiala, ani Miloš Zeman nerozumí dohodě o Green Dealu, kterou sám jako premiér podepsal, a že by si ji oba pánové měli nastudovat. Některé lidi mohla udivit skutečnost, že ještě nedávno submisivní a podlézavý Babiš zvolil vůči Zemanovi tak ostrý slovní výpad. Ale to je politika. Pakt Babiš-Zeman zjevně končí. Zeman Babiše už nepotřebuje a Babiš chce ukázat, jaký je bourák. Moc bych se nedivil, kdyby Babiš za pár dní či týdnů začal šířit názory, že byl vždy proti Zemanovi, měl s ním spory a nikdy si spolu nerozuměli.

Ale zpět k Babišově pozici v čele ANO. Jeho předsednictví si v této politické sektě nikdo nedovolí ani zpochybnit. A je vysoce pravděpodobné, že na blížícím se sněmu tohoto hnutí 12. února bude opět jediným kandidátem na předsedu a celá ANO slezina se promění v adoraci svého vůdce a halasnou kritiku nové vlády. Nebo že by nastalo i zpytování svědomí po prohraných volbách? Uvidíme, nechme se překvapit.

Nyní vše vypadá tak, že opoziční práci v kritice vlády si přebírají jednotliví straničtí funkcionáři a funkcionářky. Slyšet jsou nyní například Jana Vildumetzová Mračková či Alena Schillerová. Brzy se zcela nepochybně osmělí i další. Samozřejmě až jim přijdou patřičné notičky z PR oddělení. Vše bude pochopitelně řízeno z jednoho centra. A zatímco Babišovi podřízení budou tlouct do vlády hlava nehlava, on si nasadí masku milého pána, zachránce, Spasitele a všeho podobného a vyrazí ve svém karavanu po českých vsích, aby je přesvědčoval, že bude tím nejlepším prezidentem. Pro tuto příležitost už beztak chystá řadu publikací, jeho poradci zkoumají, co pro lidi uvařit nebo upéct, aby je nalákali, lapili a oblbli.

Ale aby bylo jasno, to, že chce Babiš kandidovat na prezidenta a má nemalé šance uspět, tady nikdo (včetně mě) nezpochybňuje. Je to legitimní volba a Babiš má právo se o post na Hradě ucházet. Potíž je však v tom, že ani při jeho pověstné hyperpracovitosti se to všechno nedá na 100 procent zvládnout. Být najednou poslancem, předsedou ANO, šéfem opozice a prezidentským kandidátem brázdícím Česko v karavanu na nekonečném turné? To asi nepůjde. Zkrátka bude muset něco oželet nebo odsunout na druhou nebo na třetí kolej. Je jen otázkou co.

Václav Klaus i Miloš Zeman se o post na Hradě ucházeli v době, kdy už nestáli v čele svých stran. Klaus byl od podzimu 2002 už jen řadový poslanec, Zeman pak důchodce na Vysočině. Chce-li je Babiš následovat, měl by předat vedení hnutí někomu jinému. Lídr hlavní opoziční strany má totiž sedět ve sněmovně, kritizovat vládu a předkládat svoje vlastní řešení a návrhy. A ne jezdit po údolích a vsích a propagovat jen sám sebe. Je to nečistá a nepoctivá hra především vůči těm, kteří ho do sněmovny zvolili. Jistě, řadě těchto lidí to nevadí, je jim to jedno anebo to nejsou schopni svými smysly pochopit. Ještě horší je pak vcítit se do role Babišových podřízených ve sněmovně, kteří budou do omrzení vykládat, jak je vláda špatná, ale budou to dělat jen proto, že dostali takové politické zadání a že budou jen pěšáci ve vyšší hře. Navíc tito kritikové toho sami moc nepředvedli a teď budou bez nejmenší sebekritiky jen umetat cestu tomu, kdo Českou republiku do většiny aktuálních problémů sám přivedl.

Video placeholde
Andrej Babiš a jeho obytňák • Facebook