Miroslav Toman

Miroslav Toman Zdroj: Profimedia.cz

Tomanovo neblahé dědictví aneb Podaří se zkrotit agrobarony?

Nastupující ministři se budou muset vyrovnat s neblahým dědictvím svých předchůdců. Zanechalo je i Tomanovo ministerstvo zemědělství.

Miroslav Toman připravil Strategický plán, ušitý na míru několika desítkám agroholdingů. Dokument nastavující pravidla pro čerpání unijních dotací do roku 2027 měl být odeslán Evropské komisi do konce loňského roku.

Strategii schválila minulá vláda, kde se na poslední chvíli projevil střet zájmů největšího agrobarona Andreje Babiše. Agrofert dominuje domácímu zemědělskému a potravinářskému trhu a není náhoda, že nový dotační systém nahrává i jeho produkci.

Tomanův plán odmítla Asociace soukromého zemědělství, zastupující tisíce sedláků. Navrhované plošné snížení přímých plateb na půdu by podle ní poškodilo většinu zemědělských podniků. Agrokorporace by však netratily, jelikož by se k nim přesouvaly miliardové dotace do živočišné výroby, jež je převážně v jejich držení. To je v protikladu s koaliční smlouvou nové vlády, jež se zavázala podporovat malé a střední farmy.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!