Celá vláda s prezidentem, chybí jen Zdeněk Nekula.

Celá vláda s prezidentem, chybí jen Zdeněk Nekula. Zdroj: Foto Aha! – M. Protivanský, Reuters, ara, Twitter V. Smolky

Petr Fiala
Vít Rakušan
Ivan Bartoš
Marian Jurečka
Vlastimil Válek
18
Fotogalerie

Bohumil Pečinka: Několik glos o nastupující vládě Petra Fialy

Poslední člen vlády Petra Fialy byl konečně jmenován. Jaké jsou osoby a obsazení v nové vládě? A co na ně za první týden práce spadlo?

Petr Fiala

premiér

Prvního ledna se premiér ve svém novoročním projevu pokusil o havlovský žánr „naše země nevzkvétá“. Oproti svým předchůdcům byl docela přesvědčivý, jen nesmí upadnout do kalouskovského přestřelení. Je dobré mluvit otevřeně, ale existuje úzká hranice mezi pravdou a pouštěním hrůzy. Exministr financí chtěl svého času motivovat špatnými zprávami, čímž vyvolal tak ustrašená očekávání lidí, že to prodloužilo ekonomickou krizi.

Ekonomika je z poloviny psychologická záležitost. Když lidi utvrdíme v době růstu, že je krize, uzpůsobí tomu své chování a krize nakonec přijde. Vláda není od toho, aby zamlčovala, nebo naopak děsila lidi. Má zjednat nápravu a podle toho bude jednou hodnocena. Jinak premiér Fiala je zatím příjemným překvapením, hlavně jak dokázal během jednání s prezidentem Zemanem udržet nervy na uzdě. Z toho nyní může těžit.

Vít Rakušan

místopředseda vlády, ministr vnitra

Před nástupem do funkce a po něm udělal několik komunikačních chyb, ať už při jednání s odstupujícím policejním prezidentem, nebo vysvětlováním sponzorských peněz pro STAN. Těsně před Vánocemi zveřejnil, že nebude kandidovat na prezidenta republiky, na což řada vlivných skupin sázela. Dost možná je to reakce na premiérovo prohlášení, že ministři by neměli kandidovat na hlavu státu. Na koaličním jednání si vymohl jen mírné snížení růstu platů ve svém resortu, čímž naznačil, že je silná politická váha.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!