Zástupci koalic SPOLU a PirStan podepsali koaliční dohodu

Zástupci koalic SPOLU a PirStan podepsali koaliční dohodu Zdroj: Zbyněk Pecák

Nepodceňujte situaci! Klub na obranu demokracie se obrací na politiky s naléhavou výzvou

Klub na obranu demokracie se při příležitosti výročí 17. listopadu  obrací na předsedy stran obou demokratických koalic, předsedu Senátu a předsedkyni Poslanecké sněmovny s naléhavou výzvou. Podle klubu by lídři budoucí vládní koalice měli předejít situaci, kdy provoz země bude řídit Babišova vláda v demisi, zatímco nově ustavená sněmovna bude v mnoha ohledech bezmocná.

Výročí 17. listopadu by nemělo vést k tomu, aby lidové veselice nebo naopak zuřivé protesty proti způsobu, jak se vláda vyrovnává s pandemií, přehlušily náš základní politický problém.

Vítězství demokratů ve volbách je nejisté a vratké. Ti, kteří prohráli, se toho snaží využít. Nabízí se zejména velký prostor pro prezidentské obstrukce – v duchu vyhlášeného hesla „Zeit gewonnen, alles gewonnen“ (tj. získat čas znamená získat vše).

Rozhodující je teď jmenování premiéra a vlády. Dokud obojí nebude uzavřeno, hrozí, že běžný provoz země bude řídit stávající vláda v demisi a ustavená sněmovna bude v mnoha ohledech bezmocná. 

Vzniká nebezpečná situace, která nebude mít s parlamentní demokracií nic společného. Tomu je třeba rychle zabránit. Vše záleží na prezidentovi. Znovu se otvírá otázka článku 66 Ústavy: je prezident vůbec schopný vykonávat svůj úřad? Je to vážný politický problém.

Možnosti jeho řešení jste zatím bohužel nevyužili. Je třeba v nové situaci, kdy je ustavena nová poslanecká sněmovna, věc znovu otevřít. Jinak budete proti prezidentovi a všem, kteří by rádi využili vratkosti vašeho postavení, úplně bezbranní. Nejde o to předpokládat u politických soupeřů zlou vůli. Ale nelze s ní nepočítat jako s jednou z nezanedbatelných možností. 

Udělejte v této věci něco, je to ve Vaší kompetenci!

V Praze, 17. listopadu 2021

Za Klub na obranu demokracie členové výboru: Bohumil Doležal, Vojtěch Kučera, Miroslav Fleischman, Jan Scheinost