Polskou hranici chrání před nájezdy migrantů z Běloruska 15 tisíc vojáků a tisíce policistů

Polskou hranici chrání před nájezdy migrantů z Běloruska 15 tisíc vojáků a tisíce policistů Zdroj: Irek Dorozanski / Polish Ministry of National Defence / Getty Images

Situace na polsko-běloruské hranici je napjatá a její obětí jsou především migranti
A kam teď? Běloruský režim poslal tisíce lidí k hranici EU, dál ale nemohou
Polští vojáci hlídají také v lesích u hranic s Běloruskem
Migranti po překročení hranice z Běloruska do Polska ve vesnici Usnarz Gorny, Polsko. Tisíce lidí, kteří v posledních týdnech cestovali do Běloruska, byly běloruskými strážemi vytlačeny přes hranice. Evropská unie odsoudila běloruské akce jako formu „hybridní války“.
Mezi migranty na bělorusko-polské hranici je i mnoho dětí (18.11.2021)
28
Fotogalerie

Invaze do Polska: Proč je tak horko na východní hranici Evropské unie

Za komunistického režimu byla hranice mezi dvěma světovými rivaly, NATO a Varšavskou smlouvou, místem drátů, zátarasů a provokací. Dnes se zdá, že se vše vrací do starých kolejí.

Jde o obvyklý obrázek dnešních dnů na hranici Běloruska s Evropskou unií – migranti, mezi nimiž jsou statní muži kolem třicítky v bundách s kapucemi, přecházejí kolem hraničního plotu s nůžkami na štípání ostnatého drátu. Z jakýchsi záhadných příčin jsou všechny nůžky stejného typu, stejně tak mladíci se navzájem tak nějak podobají, alespoň chováním a gesty. Ve chvíli, když mají pocit, že nejsou sledováni, prostříhají si do plotu díru a uvolní cestu celé skupině, kde jsou ženy a děti.

Pro skupinku pak začíná ruská ruleta, protože se musí dostat pryč z asi tříkilometrového pásma velmi intenzívně hlídaného polskými vojáky a policisty. Za pásmem už je možné potkat se s převaděči, kteří migranty odvezou až k německé hranici či rovnou do Německa. Používají při tom vynalézavých metod. Například minulý týden u osady Wieliczki nachytali policisté falešnou sanitku, ve které seděli dva Varšavané v covidových kombinézách a předstírali, že vezou pacienta nakaženého koronavirem. Místo toho měli ve voze 18 migrantů z Iráku.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!