Rastislav Maďar a Markéta Dobiášová

Rastislav Maďar a Markéta Dobiášová Zdroj: ČTK, reflex.cz

Volební studio Blesku (9. 10. 2021): Rastislav Maďar
Volební studio Blesku (9. 10. 2021): Rastislav Maďar, Jan Herzmann a Markéta Volfová
Volební studio Blesku (9. 10. 2021): Rastislav Maďar a Jan Herzmann
Sociolog Jan Herzmann a epidemiolog Rastislav Maďar ve volebním studiu Blesku.
Epidemiolog Rastislav Maďar ve volebním studiu Blesku.
8
Fotogalerie

Verbální Kung-fu kvůli testování dětí. Reportérka Reflexu Markéta Dobiášová se pustila do Maďara

“To, co píšete, je fakt hloupé a začínám mít pocit, že to jinak neumíte anebo to děláte schválně, a tím pádem to s Vámi nemá smysl. Už jen z logiky věci – napadat, že nadřízený ministr rozhodl jinak než jeho podřízený náměstek, je absurdní. Navíc ani netušíte, kdo objednává testy.” Tak se Rastislav Maďar z Mesesu na Twitteru vyjádřil ke kauze testování dětí. Naznačil, že hlavní  hygienička Pavla Svrčinová není kompetentní odborník a že investigativní reportérka Reflexu Markéta Dobiášová jen maří bohulibý záměr MeSESu zlikvidovat epidemii.

Reflex získal důkazy, že plošné testování dětí ve školách nařídilo ministerstvo zdravotnictví přes nesouhlas hlavní hygieničky Pavly Svrčinové. Ta je přitom ze zákona zodpovědná za věcnou správnost a účelnost každého vydaného protiepidemického opatření v zemi. V případě nařízeného testování dětí ji ale ministr zdravotnictví Adam Vojtěch obešel a testování dětí ve školách nařídil na celý podzim. Na přání samozvaného a dobrovolného poradce Rastislava Maďara z MeSESu i ministra školství Roberta Plagy. Zda s Rastislavem Maďarem disponují oproti hlavní hygieničce nějakými daty o prospěšnosti testování dětí, dosud nezveřejnili. Nevysvětlili ani to, proč přes nesouhlasné stanovisko hlavní hygieničky s testováním dal ministr školství Plaga pokyn státní správě hmotných rezerv (SSHR), aby testy do škol od soukromé firmy nakoupila. 

Jak Reflex také k podzimnímu testování ve školách zjistil, v zájmu ministra Plagy nebylo testovat děti kvůli ochraně veřejného zdraví. V zájmu Roberta Plagy bylo, aby soukromá firma za dodávku testů do škol dostala zaplaceno.

Reflex přináší výměnu otázek a odpovědí Markéty Dobiášové s Rastislavem Maďarem z MeSESu, který na investigativní reportáž Reflexu rozzlobeně reagoval na sociální síti Twitter…

Rastislav Maďar/MeSES : Je to od Vás tupá nehorázná očerňující pomluva bulvárního typu, která naznačuje, že naše odborná snaha řešit velký problém a nenechat virus kolovat v dětské populaci je motivovaná finančním zájmem. Z testování nemám a nikdy jsem neměl ani korunu. Ale co by od Vás člověk čekal.

Markéta Dobiášová/Reflex: Já nenaznačuji. Já zveřejňuji to, co tvrdí sama hlavní hygienička Pavla Svrčinová, s níž při tvorbě protizákonných mimořádných opatření ministerstva zdravotnictví spolupracujete. Ta řekla testování dětí “NE”. Chcete říci, že jsou její rozhodnutí neodborná, nezodpovědná, nekompetentní?

11|twitter @RastiMadar @marketadobiaso2

R.M. : Ubohá zákeřná podlost textu je v tom, že podsouvá čtenářům jako motivaci pro testování ve školách výdělek nějaké soukromé firmy. Jinak by ale byl Váš článek nezajímavý. Odborné strategie a návrhy postupů se přirozeně odvíjí od nových vědeckých dat a epidemiologické situace.

M.D.: Pro všechna tvrzení v textu máme důkazy. Předpokládám, že jako poradce hlavní hygieničky a ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha, jako jejich šéf na Lékařské fakultě, máte stejné informace jako já. Zveřejněte, zdůvodněte tedy, čím jste P. Svrčinovou a Adama Vojtěcha, vládu přesvědčil, aby testování dětí přes nesouhlas ministerstva zdravotnictví podepsali?

22|twitter @RastiMadar @marketadobiaso2

R.M.: Když už píšete na nějaké téma, mohla byste se podívat na informace trochu hlouběji než se opírat o údajné zákulisní drby na ministerstvu. A když se podíváte na web MeSES, reference tam najdete. Tím jste měla začít, když jste o tom psala a ne si to teď dodatečně zjišťovat.

M.D.: Informace, na základě čeho, a proč jste s ministrem školství Robertem Plagou a Adamem Vojtěchem obešli rozhodnutí hlavní hygieničky, zdůvodnění změny jejího rozhodnutí “děti netestovat”, veřejné nejsou. Můžete je zveřejnit? Testy do škol objednával ministr školství Plaga po dohodě s MeSES předem, že ano?

33|twitter @RastiMadar @marketadobiaso2

R.M.: Ja fakt nevím co nechápete, když Vám napíšu, že doporučení k testování ve školách je ve stanovisku MeSES i s odkazy, které požadujete. Taky jsem Vám napsal, že odborné názory se vyvíjí na základě nových poznatků a aktuální epid. situace. Proč by je neměla zohlednit?

M.D.: Proč jste vy, MeSES s Robertem Plagou a Adamem Vojtěchem opakovaně obešli rozhodnutí hlavní hygieničky P. Svrčinové:  NETESTOVAT děti ve školách? Proč min.školství objednával testy u soukromé firmy předem a bez jejího souhlasu?

44|twitter @RastiMadar @marketadobiaso2

R.M.: To co píšete je fakt hloupé a začínám mít pocit, že to jinak neumíte anebo to děláte schválně, a tím pádem to s Vámi nemá smysl. Už jen z logiky věci - napadat, že nadřízený ministr rozhodl jinak než jeho podřízený náměstek je absurdní. Navíc ani netušíte, kdo objednává testy.

M.D.: Nejeden interní dokument ministerstva zdravotnictví hovoří o neefektivitě plošného testování. I dětí. /viz. níže/ Ani hlavní hygienička, ani ministr zdravotnictví testování ve školách nedoporučovali. Ministr A. Vojtěch otočil až poté, co Robert Plaga dodávky objednal u SSHR (Správa státních hmotných rezerv, pozn.red.) Činil tak ministr Plaga na Vaše osobni doporuceni?

Dokument ministerstva zdravotnictví k povinnému testování dětíDokument ministerstva zdravotnictví k povinnému testování dětí|twitter @RastiMadar @marketadobiaso2

Dokument ministerstva zdravotnictví k povinnému testování dětíDokument ministerstva zdravotnictví k povinnému testování dětí|twitter @RastiMadar @marketadobiaso2

R.M.: Vy fakt argumentujete prezentací z dubna 2021??? MŠMT (ministerstvo školství) má dopis od hlavní hygieničky ze dne 16.9., že se testovat plošně nebo cíleně bude.

M.D.: Jde o první důkaz, že testování dětí v rámci plošných opatření, obsáhle negativně vyhodnotilo ministerstvo zdravotnictví, armáda, ÚZIS už letos na jaře. Přesto jste vy/MeSES chtěl testovat dál. Proč? Hl.hygienička vychází z provedených analýz, je za řízení epidemie zodpovědná. Ne vy. Ne MeSES.

Můžete alespoň zveřejnit "vaše" data, kterými jste s ministrem Plagou, přesvědčili ministra A. Vojtěcha, že je testování dětí ve školách funkční, prospěšné, efektivní, musí být nařízeno?

Píšete o dopise z 16.9. Vy jste byl adresát? Autor? Jak jste se k němu dostal? Oba víme, že v něm "ano" testovat NENÍ. Redakce má dispozici informace také o tom, že hlavní hygienička na jednání centrálního. řídicího týmu/CŘT ministerstva zdravotnictví z 12.10. jednoznačně plošné testováni ve školách odmítla.

55|twitter @RastiMadar @marketadobiaso2

R.M.: Já napíšu, že napsala hlavní hygienička a dopis má MŠMT a Vy se zeptáte, jestli jsem byl adresátem a kdo je autor??? Podle toho víte, kde to vyžádat. Ale možná to ani nebudete chtít udělat, abyste neměla ještě větší ostudu.

M.D. Dopis hlavni hygieničky Pavly Svačinové na ministerstvo školství/MŠMT měl podmínku jejího souhlasu s testováním, můžete to potvrdit? Dle informaci z ministerstva zdravotnictví tak hlavni hygienička neučinila. Doporučil jste ministrovi školství Plagovi, aby pokyn k nákupu testů na SSHR zaslal?

77|twitter @RastiMadar @marketadobiaso2

/Přestože celou dobu Rastislav Maďar reagoval celou dobu promptně, tenhle tweet najednou nechal úplně bez reakce…./ Na Twitter pouze ještě rychle doplnil:

R.M.: Jo a taky je Vaše další nehorázná lež p. Dobiášová to, že ministr školství objednával testy u soukromé firmy, jelikož testy jsou ze Správy státních hmotných rezerv ještě z původních zásob z června. Omluvíte se za lhaní aspoň jemu?

M.D.: Pokyn k nakoupeni testů ze strany Správy státních hmotných rezerv od soukromé firmy dal ministr školství Robert Plaga, mám správnou informaci? Na rozhodovani, zda ma ministr školství R. Plaga tak učinit, jste se podilel?

66|twitter @RastiMadar @marketadobiaso2

Také tyhle otázky už zůstaly bez reakce ….

Pozn..Podle nejnovějších informací je hlavní hygienička pod extrémním tlakem. Ústřednímu krizovému štábu České republiky bude muset vysvětlovat, jaké jsou pro plošné testování dětí ve školách důvody.