Proticovidová opatření se nenařizují pro ochranu našeho zdraví, ale aby plnila peněženky

Proticovidová opatření se nenařizují pro ochranu našeho zdraví, ale aby plnila peněženky Zdroj: ČTK / Luboš Pavlíček

Hlavní hygienička České republiky Pavla Svrčinová
Šéf skupiny MeSES Rastislav Maďar
Infekční oddělení pro covid+ pacienty v pražské VFN (9. 11. 2021)
3
Fotogalerie

Vrtěti testem: Proticovidová opatření se nenařizují pro ochranu zdraví, ale aby plnila peněženky

Hlavní hygienička České republiky Pavla Svrčinová ví, že mnohá z opatření, která dnes platí, hlavně povinné testování, jsou drahá, protizákonná, nefungují a mimo jiné poškozují děti. Přesto je nezruší.

„Musíme testování zrušit! Takhle už to dál nejde, musí se to vrátit do normálu!“ to prý Pavla Svrčinová občas vykřikuje na chodbách ministerstva zdravotnictví. A ministerští úředníci napjatě očekávají, zda opatření, která dosud vládě předkládala ke schválení, konečně zruší. Opatření, o nichž má informace, že jsou drahá a protizákonná. Navíc že nefungují a poškozují například děti. Pavla Svrčinová ale testování nezruší. Ani ve školách. Zavolá jí totiž „Rasťa“…

Chce to Rasťa

Z interních dokumentů, které má redakce Reflexu k dispozici, se takto hlavní hygienička oslovuje s Rastislavem Maďarem z Mezi­oborové skupiny pro epidemické situace (MeSES). A ta testovat chce. Přeje si, aby testování zůstalo součástí takzvaných proticovidových opatření, která ministerstvo dlouho­době nařizuje.

Na základě doporučení MeSES je testováním podmíněný vstup na veškeré sportovní, kulturní, zábavní a jiné společenské akce. Testování je vyžadováno i pro vstup studentů na jejich školy. Test dokonce požadují před vstupem do ordinace už i někteří praktičtí lékaři – bez negativního testu odmítají pacienta ošetřit.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!