Jediné, co pak bude muset Mark Zuckerberg udělat, je odlepit lidi od monitorů s Facebookem.

Jediné, co pak bude muset Mark Zuckerberg udělat, je odlepit lidi od monitorů s Facebookem. Zdroj: Profimedia.cz

Za všechno může Mark

Sociální sítě rozeštvávají lidi! Zuckerberg bohatne na nenávisti! Na nejnovějších „odhaleních“ v kauze Facebook Papers je nejzajímavější, jak málo jsou překvapivá.

Bývalá zaměstnankyně korporace Facebook (nově přejmenované na Meta Platforms), Frances Haugenová, vynesla ze společnosti tisíce stran dokumentů, souborně označovaných jako Facebook Papers. Vynesené materiály dokazují několik věcí.

Za prvé: algoritmy Facebooku jsou nastaveny tak, aby uživatele držely co nejdéle u obrazovek a nutily je reagovat. Nejlépe samozřejmě funguje takový obsah, který vzbuzuje hněv, chuť se hádat a útočit. Za druhé: na největší sociální síti planety jsou si všichni rovni asi tak jako na Orwellově Farmě zvířat. Uživatelé ze zemí, které korporace definuje jako méně významné (patří k nim samozřejmě i Česká republika), mají mnohem menší možnost bránit se proti blokacím a mazání. Naopak pro některé uživatele s celebritním statusem platí interní firemní pravidlo „nikdy se nepouštět do sporů s lidmi, kteří mají takový vliv, že by nám (tedy Facebooku; pozn. red.) mohli ublížit“.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!