Video placeholde
Summit evropských lídrů v Bruselu (21. 10. 2021)
Vládní tiskovka k energiím a koronavirovým opatřením: Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) a premiér Andrej Babiš (ANO) (20.10.2021)
Vládní tiskovka k energiím a koronavirovým opatřením: Premiér Andrej Babiš (ANO) (20.10.2021)
Vládní tiskovka k energiím a koronavirovým opatřením: Premiér Andrej Babiš (ANO) (20.10.2021)
Premiér Andrej Babiš ve svém pořadu Čau lidi
22
Fotogalerie

Karel Steigerwald: Nevtahujte Babiše do hry, je to nebezpečné

Četl jsem kdesi v komentáři toto: „Bude-li Babiš v takovém prostředí (rozuměj demokratické moci) okolnostmi nucen k de facto vzornému demokratickému chování, bude to ku prospěchu úplně všem. Pokus o vtažení končícího premiéra (a lidí, které reprezentuje) do hry, se jeví jako mnohem smysluplnější program než úsilí o jeho vytěsnění ze slušné společnosti.“

Přesně totéž si říkaly politické síly Výmarské republiky, když propagovaly „vtažení“ Hitlera do koaliční vlády demokratů. To nakonec i v lednu 1933 provedly. Novopečený premiér Hitler byl vtažen do koaliční vlády s dvěma (či třemi) stranami, v níž měli nacisti jen (asi) tři ministry. 

Podobné to bylo za Gottwalda. „Vtažení“ rudých divočáků do demokratické koaliční vlády byl první krok k převzetí moci méně násilným postupem, než je občanská válka. Objev dvacátého století: samovláda nemusí vznikat přímým násilím, nýbrž elegantněji „vtažením“ nedemokratických sil do koaliční vlády hašteřících se naivních demokratů. Samovládce pak bere moc, aniž by měl víc poslanců než demokrati. Stačí mu, že se vklínil do vlády. Tam už demokraty dokáže zlikvidovat.

Babiš to předvedl už likvidací Sobotky a pak celé ČSSD. Tak ho proboha nezvěte k podílu na moci. Usilujte dál o jeho vytěsnění. Nevěřte, že podíl na moci (v každé formě) ho zkultivuje. Nezkultivuje, nýbrž posílí estébáckou civilizaci, co má v sobě, a usnadní mu další cestu k moci. 

Neopakujte naivní tragické omyly minulosti. Extrémismus patří na periferii politiky, jinak je brzy zle. Babiš není stvořen, aby se za mizerné peníze šmrdlal v nějaké státní funkci, jakkoliv vysoké. Sám říká, budu to řídit jako (svou) firmu. A tak postupuje osm let. Na „Antibabiš“ třeba kašlete, realizujte své politické programy, ale buďte ve střehu. Babiš nespí a velkou sílu ještě má. 

Video placeholde
Reflexe Kalouska a Stoniše 28: Premiér této země nesmí být vydíratelný. Kvůli kauzám, jakou je Pandora, ho ale někdo vydírat může • Reflex.cz