Vládní tiskovka k energiím a koronavirovým opatřením: Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) a premiér Andrej Babiš (ANO) (20.10.2021)

Vládní tiskovka k energiím a koronavirovým opatřením: Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) a premiér Andrej Babiš (ANO) (20.10.2021) Zdroj: ČTK / Šimánek Vít

Karel Havlíček, Alena Schillerová po zasedání vlády 18. října.
Ministryně financí Alena Schillerová po zasedání vlády 18. října.
Mimořádná schůze Sněmovny k platům politiků (5. 10. 2021): Andrej Babiš (ANO) a Alena Schillerová (za ANO)
Mimořádná schůze Sněmovny k platům politiků (5. 10. 2021): Andrej Babiš (ANO) a Alena Schillerová (za ANO)
Mimořádná schůze Sněmovny k platům politiků (5. 10. 2021): Alena Schillerová (za ANO)
19
Fotogalerie

Socialismus 2.0 je v krizi. Politici zachraňují před drahou energií a před nedostatkem čipů

Automobilka Škoda Auto počínaje 18. říjnem přešla do nouzového režimu a výrazně omezila výrobu. Nouzový režim přitom může trvat měsíce. Letos se kvůli němu nevyrobí několik set tisíc aut. Ekonomika tak bude chudší o mnoho set miliard. Odboráři si už stěžují, že takovou krizi odvětví nepamatují.

To jsou hlavní ekonomické zprávy posledních dní. Na to navazuje zpráva, že vláda hodlá automobilkám pomoci obnovením programu Antivirus. Podle výpočtu Ministerstva práce a sociálních věcí by státní rozpočet vyšla pomoc na 440 milionů až 1,7 miliardy korun měsíčně.

Podle mě to však není krize odvětví, jak tvrdí odboráři, ale je to krize socialismu 2.0. Tady se totiž nevyrábí a nezaměstnanost je téměř nulová. V ekonomice máme více volných míst než nezaměstnaných. To není normální.

Video placeholde
TK k otázce cen energií po jednání vlády • abl

To, že se auta nevyrábí, znamená, že cena aut včetně těch ojetých roste a vzniknou čekací seznamy na auta nová. To vše tu už ale kdysi bylo. Tehdy se tomu říkalo socialismus. Zboží není, ačkoli poptávka i peníze jsou. Co naopak chybí, jsou zaměstnanci. To je výsledek regulace ekonomiky. Hrozně mi to připomíná knížku Atlasova vzpoura, kterou všem doporučuji přečíst, aby viděli, k jaké zvrácenosti může vést snaha politiků řídit trh.

A není to věc týkající se jen automobilek. Minulý týden jsme zažili dramatický růst cen energií. Co udělala vláda? Přišla s návrhem, že růst cen energií bude lidem kompenzovat jednorázovou pomocí ve výši 1500 Kč ročně. Ve stejné logice nejspíš pomůže automobilistům 15 stovkami, až cena litru benzínu v průměru vyskočí u čerpacích stanic nad 40 Kč za litr. Každý dostane dle svých potřeb. To jsme už kdysi slýchali.

Že každou dotací trpí státní rozpočet a že státní dluh dramaticky roste, politici vesele ignorují. Dluh je přece něco imaginárního. Někdo může tvrdit, že Antivirus je levnější, než když lidé upadnou do armády nezaměstnaných. To by platilo, kdyby zde byl nedostatek práce, ale tak to není. O každého nezaměstnaného se zaměstnavatelé perou. Nyní jsme v situaci, že kdo chce pracovat, práci si najde. Dlouhodobé nezaměstnanosti se nyní bát nemusíme. Antivirus jen upevňuje rigiditu ekonomiky.

To, co nyní potřebujeme, není Antivirus, nyní potřebujeme radikální změnu. Potřebujeme omezit závislost ekonomiky na jednom odvětví, což je v našem případě automobilový průmysl a odvětví na něj navázaná. Dále potřebujeme omezit závislost na Asii. Pokud Asie nedokáže nabídnout dost čipů, musíme je vyrábět v Evropě.

To, že stát pomůže firmám překlenout situaci svým zadlužením, nenutí firmy ke změnám. Bez tržního tlaku se firmy ale nezmění, ekonomika se nepřeorientuje na jiný segment a čipy se zde nebudou vyrábět.

Situace až moc připomíná stagflaci. Ceny rostou a nevyrábí se. To je pro hospodářskou politiku těžko řešitelná situace. V každém případě je to něco, co nahrává drahým kovům. Investičně to má snadné řešení. Mnoho lidí proto nakupuje zlato. To je historicky osvědčená pojistka před inflací.

Video placeholde
Proč rostou ceny energií? • Videohub