Premiér Andrej Babiš (ANO, vlevo) a prezident Miloš Zeman v Lánech

Premiér Andrej Babiš (ANO, vlevo) a prezident Miloš Zeman v Lánech Zdroj: ČTK / Roman Vondrouš

Prezidenta Miloše Zemana odvezla sanitka do Ústřední vojenské nemocnice (10.10.2021)
Prezidenta Miloše Zemana odvezla sanitka do Ústřední vojenské nemocnice (10.10.2021)
Prezidenta Miloše Zemana odvezla sanitka do Ústřední vojenské nemocnice (10.10.2021)
Převoz prezidenta republiky do nemocnice (10. 10. 2021)
Převoz prezidenta republiky do nemocnice (10. 10. 2021)
35
Fotogalerie

Za nechutné praktiky hradní kliky je zodpovědný i Babiš, léta je toleroval kvůli spojenectví se Zemanem

Premiér Andrej Babiš udělal další veletoč a najednou začal útočit na hradního kancléře Vratislava Mynáře. Označil jeho jednání ohledně utajování zdravotního stavu Miloše Zemana za „nepřijatelné“. Přitom celá léta se kvůli vypočítavému mocenskému paktu s prezidentem tvářil, že nic o nechutných praktikách blízkých spolupracovníků hlavy státu neví a nic v tomto směru neřešil. Je proto za současný stav, v kterém se nachází Česká republika, spoluzodpovědný.

O tom, co vyváděl na Pražském hradě a v okolí kancléř Mynář, který nemá bezpečnostní prověrku, pobíral cinknuté dotace a kryl pletichy Lesní správy Lány, ví úplně všichni. Věděl to i Andrej Babiš. Ale neříkal nic, protože potřeboval prezidenta k tomu, aby sám mohl v klidu „bačovat“ se svojí vládou. Jenže poslední volby do Poslanecké sněmovny změnily poměr sil, Zeman je těžce nemocný a Babiš zjistil, že guerillu z Pražského hradu nepotřebuje, protože už mu nemá jak pomoci. Proto otočil. Vždyť přece řídí stát jako firmu a tam jsou podobné věci běžné.

Babišovi se věřit nedá

Předseda vlády Babiš například po volbách navštívil Zemana v Lánech v neděli 10. října. Přijel před 11. hodinou, za pár desítek minut odjel a neřekl vůbec nic. Za několik minut se objevila na cestě vedoucí ze zámku v Lánech sanitka, která odvážela prezidenta v doprovodu policejní eskorty do Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN). Pak unikla do médií fotografie Zemana, kterého přivezli do nemocnice ve zcela bezvládném stavu. Premiér po čase tvrdil, že vlastně s hlavou státu v tu neděli normálně hovořil. Skutečně? Podle toho, jak prezident vypadal po převozu do ÚVN, se tomu věřit nedá. Jenže to je pouze část příběhu Babiš-Zeman. Ta hlavní se odehrávala předtím a spočívala v tom, že domluva dvou vrcholných představitelů země devastovala léta českou politiku. Že v tom hrál velkou roli i gang Zemanových nejbližších spolupracovníků, je zřejmé.

Babiš se v posledních dnech ale tváří, že objevil na Pražském hradě a v Lánech jakési spiknutí. Sám přitom přispěl k tomu, že sekretář Mynář, poradce Nejedlý (tomu teď Babišova vláda urychleně odebrala diplomatický pas) nebo mluvčí Ovčáček řádili dlouho jako pověstná černá ruka. Například Ovčáček neustále na Twitteru (a byly to stovky zpráv) velebil premiéra a vyzýval k volbě hnutí ANO i při posledních sněmovních volbách. Pohádka ale skončila a i pro Babiše je situace v případě prezidenta neudržitelná.

Ostrá slova na adresu Pražského hradu jsou sice v posledních dnech od Andreje Babiše správná a adresná, ale přicházejí pozdě. Marasmu kolem prezidenta se dalo předejít, kdyby premiér už dávno tlačil na Zemana, ať se vzdá svých některých spolupracovníků. Určité páky a prostředky k tomu měl, ale vykašlal se na to, protože si šli se Zemanem na ruku.

Na druhou stranu se nejedná u Babiše o nic překvapivého. Vždy, když zjistí, že už někoho nepotřebuje, nebo že mu to nehraje do karet, dotyčného odkopne. V hnutí ANO a v Agrofertu by mohli vyprávět… Jako poslední o tom hodně ví předseda sněmovny Radek Vondráček, který na muchlování s Mynářem také dojel.

Takže otázka na závěr: S kým se Andrej Babiš po Zemanovi spojí? Naštěstí pro Českou republiku už moc možností nemá.

Video placeholde
Kecy a poltika 27: Plánovali Mynář s Babišem převzetí moci? • reflex.cz