Afghánské bezpečnostní síly prověřují v Kábulu auto zničené raketami

Afghánské bezpečnostní síly prověřují v Kábulu auto zničené raketami Zdroj: Profimedia.cz

Operace proti Tálibánu na hranici mezi Afghánistánem a Pákistánem
Na checkpointu v Džalálábádu
Když si Amir Ahmadzai zkoušel domluvit schůzku na ambasádě v Kábulu, připadal si jak v Kafkově Zámku
3
Fotogalerie

Tajný útěk z Kábulu: I Česko hodlá přijmout své spolupracovníky z „opuštěného“ Afghánistánu

Afghánistán se po stažení koaličních vojáků opět propadá do chaosu a vše směřuje k ovládnutí země islamisty Tálibánu. A už i Česko se vzpamatovalo a chystá se evakuovat místní Afghánce, kteří pro český stát pracovali, spolu s jejich rodinami. Celý plán je však natolik obestřen tajnostmi a komplikacemi, že ani sami dotčení vůbec netuší, jak to s nimi vlastně dopadne.

„Skvělá zpráva,“ zajásal na WhatsAppu bývalý tlumočník českého Provinčního rekonstrukčního týmu (PRT) Uhmed, když se dozvěděl, že česká vláda schválila program pomoci lidem, jako je on. „To můžeme opravdu žádat o azyl v Česku?“ zeptal se poté a trochu mě udivil, protože se do té doby psalo a mluvilo o tom, že afghánští spolupracovníci českých vojáků nemají o útočiště v tuzemsku zájem a preferují země s početnější komunitou svých krajanů.

Dnes třicetiletý Uhmed pracoval od července 2012 něco přes rok pro civilní část českého PRT. Když nastupoval, vyfasoval helmu, neprůstřelnou vestu a notebook, podepsal kontrakt s českou ambasádou v Kábulu a vyrazil do akce. Vesměs tlumočil civilním expertům, kteří v provincii Lógar dělali různé humanitární projekty, jako vzdělávání zemědělců nebo dodávky vody. „Občas to byly krušné chvíle, zvlášť když nás ostřelovali na základně raketami a jedna spadla na náš kryt,“ vzpomíná.

Za svou práci bral Uhmed 1200 dolarů (27 600 korun) měsíčně, přitom měl zadarmo jídlo a lékařskou péči. Když v roce 2013 PRT končil, zkoušel štěstí v různých povoláních a na PRT zůstaly jen vzpomínky. Až první březnový den roku 2020 Uhmeda šokovala zpráva, že Američané uzavřeli mírovou dohodu s Tálibánem a postupně se ze země stáhnou. Tehdy mu došlo, že jde do tuhého.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!