Loď Sea-Watch 3 vplula s migranty do italských teritoriálních vod

Loď Sea-Watch 3 vplula s migranty do italských teritoriálních vod Zdroj: Reuters

Na lodi  Sea-Watch 3 se šíří koronavirus.
Na lodi  Sea-Watch 3 se šíří koronavirus.
Na lodi  Sea-Watch 3 se šíří koronavirus.
Carola Racketeová, německá kapitánka lodi s migranty, stanula v červenci 2019 u soudu
Kapitánka Carola Racketeová dovezla přes zákaz loď s migranty do italského přístavu
16
Fotogalerie

Neziskovky spolupracující s pašeráky uprchlíků žalují Frontex

Desítky neziskových organizací zahájily nátlakovou kampaň, jejímž cílem je zrušení celoevropské agentury na ochranu hranic. Podle aktivistů je organizace Evropské unie na ochranu hranic EU zvaná zkratkou Frontex zodpovědná za smrt desítek tisíc ilegálních imigrantů směřujících do Evropy.

Frontex se prezentuje na webových stránkách takto: „Agentura Frontex, Evropská agentura pro pohraniční a pobřežní stráž, byla zřízena v roce 2004 s cílem pomoci členským státům EU a zemím přidruženým k Schengenu chránit vnější hranice prostoru volného pohybu EU. Jelikož je Frontex agenturou EU, je financován z rozpočtu EU a z příspěvků zemí přidružených k Schengenu. Do roku 2020 má mít agentura asi 1 000 zaměstnanců.“ Evropské země se nedávno dohodly na posílení kapacit agentury Frontex, aby mohla být ve své činnosti ještě efektivnější.

O demonstraci aktivistů požadujících zrušení Frontexu v Bruselu informoval na svém webu dne 9. června britský levicový deník Morning Star. Na fotografiích zveřejněných v médiích je možné vidět sídlo agentury polité červenou barvou (symbolizující krev ilegálních imigrantů) a aktivisty stojící s transparenty. Obdobné protesty organizují aktivisté neziskových organizací v mnoha městech po celé Evropské unii.

Cílem aktivistických organizací je nejen docílit zrušení Frontexu, ale také prosadit zrušení dohledu nad ilegálními imigranty, ukončit deportace ilegálních imigrantů z Evropy, ukončit stíhání aktivistů neziskových organizací pomáhajících ilegálním imigrantům a prosadit nekontrolovatelný volný pohyb lidí přes hranice Evropské unie.

Mezi neziskovými organizacemi podporujícími tuto iniciativu nazvanou „Abolish Frontex“ nalezneme nejen levicové organizace ze západní Evropy, ale také anarchistické skupiny a neziskové organizace pomáhající ilegálním imigrantům například ve Středozemním moři, jako jsou dnes již celoevropsky známé Sea-Watch nebo Open Arms. Mezi podporujícími organizacemi jsou také organizace sdružující (nejen) přistěhovalce z Afriky, jako jsou například Afrique-Europe-Interact, UMOYA – Federación de Comités de Solidaridad con África Negra a také antirasistické organizace jako například Forum Antirazzista Palermo či SOS Racismo.

Aktivisté se ovšem neomezují pouze na demonstrace, ale právníci neziskových organizací podali na Frontex žalobu u evropského soudu, protože podle jejich názoru pracovníci agentury porušují zákony EU poskytováním pomoci řeckým úřadům, jež se snaží z řeckých výsostných vod vytlačit lodě s migranty, které nekontrolovaně proudí z Turecka.

Některé z organizací podporujících akci „Abolish Frontex“ jsou dlouhodobě obviňovány úředníky a bezpečnostními službami ze spoluúčasti na organizování ilegální imigrace do Evropy, a to formou spolupráce s pašeráky a překupníky ilegálních imigrantů. Například v roce 2019 tehdejší francouzský ministr vnitra Christophe Castaner prohlásil, že existují důkazy o spolupráci neziskových organizací s pašeráky lidí, a jak píše francouzský deník Le Monde, obdobné informace potvrdil i vysoký představitel mezinárodně uznávané vlády v Libyi.

Také tehdejší premiér maltské vlády Joseph Muscat v roce 2019 obvinil neziskové organizace, které údajně zachraňují ilegální imigranty ve Středozemním moři, že svým záměrným zveřejňováním pozic svých lodí ve Středozemním moři navádějí pašeráky lidí, aby posílali na moře čluny s ilegálními imigranty, a ohrožovali tak jejich životy v záměru nechat je pak „zachránit“ neziskovými organizacemi.

Mnohem závažnější obvinění vůči neziskovkám a aktivistům jsou však vznesena v Řecku, kde jsou neziskové organizace vyšetřovány nejen kvůli spolupráci s pašeráky lidí, ale také kvůli špionáži vůči řeckým bezpečnostním orgánům, na které se aktivisté mají podílet ve spolupráci s tureckými tajnými službami. Podle německého týdeníku Die Zeit v roce 2020 obvinily řecké bezpečnostní orgány několik desítek aktivistů ze špionáže; mnozí z nich jsou původem z Německa.

Právě aktivity těchto neziskových organizací dlouhodobě dráždí i vedení agentury Frontex, které usiluje o získání větší legální kontroly nad působením neziskových organizací na hranicích Evropské unie.