Nový izraelský premiér Naftali Bennett

Nový izraelský premiér Naftali Bennett Zdroj: Profimedia.cz

Vzpoura poražených: V Izraeli zřejmě končí Bibiho éra

Izraelskou politiku čeká pravděpodobně velké střídání stráží. Nový izraelský premiér Naftali Bennett, jenž vzešel z dlouhých povolebních vyjednávání, je zastáncem velmi liberálních ekonomických názorů, odmítá oslabení tvrdého kursu vůči Íránu a je odpůrcem vytvoření samostatného palestinského státu.

To jsou přesně názory, které vždy zastával dosavadní symbol izraelské politiky Benjamin Netanjahu. Jenže ten velmi pravděpodobně ve středu opustí premiérskou rezidenci v jeruzalémské Balfourově ulici. Na jeho místo nastoupí jeho názorový klon, ale teď i velký politický odpůrce Naftali Bennett, jenž proti němu slepil koalici osmi názorově naprosto nesourodých stran, která by měla mít v izraelském Knesetu většinu jediného poslance.

Mohl by to být konec jedné velké politické éry. Platilo by totiž nejen to, že se do čela vlády židovského státu po dlouhých 12 letech postaví někdo jiný než Netanjahu, ale také to, že Bibi, jak Netanjahuovi přezdívají jeho příznivci, odejde z politiky téměř na den přesně čtvrtstoletí po tom, kdy se v červnu 1996 poprvé stal izraelským premiérem.

Naštvaní trpaslíci

Netanjahu, jehož strana Likud zůstává po posledních volbách největší silou izraelského parlamentu, doplatil na dva momenty.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!