Ministři financí G7 a lídři důležitých ekonomických istitucí

Ministři financí G7 a lídři důležitých ekonomických istitucí Zdroj: Profimedia.cz

Technologičtí obři, plaťte: Místo „daňových rájů“ už jen „daňová pekla“?

Ministři financí zemí skupiny G7 se usnesli, že chtějí zavést mezinárodní minimální daň z příjmu – aspoň patnáctiprocentní. Měla by se týkat velkých nadnárodních firem a technologických obrů, jako Amazon, Facebook nebo Apple.

„Daňovým rájům“, jako je Irsko, se to příliš nelíbí. Není divu. Pokud by se měly změnit v „daňová pekla“, zchudnou, místo aby zbohatly jako mnozí jiní.

Převody zisků

Pandemie vyprazdňuje veřejné kasy po celém Západě. A politici stále naléhavěji přemýšlejí, kdo by to vše mohl zaplatit. Již delší dobu jim v žaludku leží daňové ráje a velké technologické společnosti, které s gustem převádějí své zisky právě do daňových rájů. O víkendu se proto sešli a přelomově rokovali ministři zemí skupiny G7. Svého času tato skupina představovala sedm nejvyspělejších ekonomik světa, ale to již neplatí – vždyť je mezi nimi stále i dvacet let stagnující Itálie, kterou před bankrotem zachraňuje třeba i nový fond obnovy EU, na nějž se skládá i Česko.

Ministři skupiny G7 se rámcově shodli na principu boje proti daňovým rájům. A také, že budou geograficky vyváženěji zdaňovat technologické obry. Dráždí je totiž třeba pohled do Irska.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!