Video placeholde
Andrej Babiš na inspekci ve velkokapacitním očkovacím centru v O2 universum. (9. dubna 2021)
Andrej Babiš na inspekci ve velkokapacitním očkovacím centru v O2 universum. (9. dubna 2021)
Andrej Babiš na inspekci ve velkokapacitním očkovacím centru v O2 universum. (9. dubna 2021)
Andrej Babiš na inspekci ve velkokapacitním očkovacím centru v O2 universum. (9. dubna 2021)
Andrej Babiš na inspekci ve velkokapacitním očkovacím centru v O2 universum. (9. dubna 2021)
11
Fotogalerie

Andrej nás očkuje. Máme kalendář… A pak máme Babišův kalendář

I když neustále fňuká, že ho nikdo nemá rád, má to vlastně Andrej Babiš v politice docela jednoduché. Stojí za ním pevná voličská základna, se kterou neotřásly ani ty tisíce mrtvých a kterou by nejspíš nerozhodilo, ani kdyby se zjistilo, že má jejich premiér v kompu dětské porno. Ostatně není to tak, že bychom neměli pro takovou situaci precedens, že. Ale v kapse má ještě několik dalších výhod. 

Podobně jako někdejší prezident Spojených států a výherce soutěže o nejprolhanější pomeranč roku 2018 Donald Trump, i Babiš vsadil na taktiku rozkládání reality zevnitř. Pravda jako koncept utrpěla v posledních několika letech podezřelý počet autohavárií a byl to právě Andrej, který ji v noci potají přestřihl brzdové hadičky. 

Čau lidi

To s sebou nese do voleb jeden absurdní bonus – je v podstatě jedno, co Andrej Babiš do éteru říká. Jedna skupina lidí na něj bude křičet, aby držel hubu, i kdyby se jim snažil prozradit čísla do zítřejší sportky, druhá skupina bude zase souhlasně přikyvovat, i kdyby leader ANO znovu vyhlásil právo první noci. A pak je tady třetí majoritní skupina, do níž patří většina z nás, my prostě už toho člověka nechceme poslouchat a vyhýbáme se mu, kde to jenom jde. 

V únoru měla jeho facebooková nalejvárna Čau lidi téměř půl milionu zhlédnutí. Minulý týden necelých 50 tisíc. Pro politika Babišova formátu je to jako mluvit do zdi. Muselo by to pro něj být depresivní, kdyby se v tom neskrývala jedna ohromná výhoda. Nekouká na to nikdo, kdo by ho mohl kritizovat za hovadiny, co řekl. Jen voliči ANO a Prchalovi roboti, kteří nonstop srdíčkují a komentují, že? 

Omyl, Andreji. My se díváme. 

Andrejův kalendář zkázy

Proč o tom píšeme právě teď? Protože až teď můžeme čistě vidět, jak moc je Andrej Babiš mimo se svými odhady a sliby. Tak například na začátku ledna tvrdil premiér, že od 1. února se budou moct registrovat na očkování úplně všichni a systém jim přidělí prioritu. Realitu asi všichni známe. Od pátku se mohou registrovat osoby 16+, takže jestli to chceme považovat za “všichni”, sekl se Babiš o čtyři měsíce. 

Čau lidi, 3. 1. 2021 11:39

• Od 1. 2. se bude moci již do Centrálního rezervačního systému přihlásit každý občan, ale dostane termín podle priority. Hlavní prioritou je věk. Čím starší, tím větší priorita. Ale také některé stavy a nemoci.

• A toto je ta strategie, která je úplně jasná a samozřejmě ten Centrální rezervační systém od 1. února znovu opakuji, že se tam může přihlásit každý. (13:27)

10. ledna taky Babiš tvrdil, že jedná s pediatry, kteří by měli očkovat, a měl velké plány na to, že se bude očkovat i u dentistů a v lékárnách. Očkování v cukrárnách, galantériích a rybářských potřebách mu asi neklaplo, takže – oh, moment! Tady koukáme, že mu neklapli ani ti pediatři, zubaři a lékarny! 

Čau lidi, 10. 1. 2021 8:50

• Já samozřejmě mluvím s pediatry, těch je 1900, skvělé by bylo, kdybysme se domluvili s lékárny, protože je jich 2800 a to je skutečně skvělé místo, pokud by se to povedlo, že by očkovali taky, to by bylo fantastické. Ambulantní specialisti, praktici atd., zubaři. Takže my potřebujeme mít tuhle síť, abysme vlastně ulehčili nemocnicím…

Začátkem února už byl Andrej mnohem dál a vyprávěl o tom, že se budou hradit PCR testy pro použití ve školách. To se dojednalo až 6. května a to si ještě laboratoře nejsou jisté, jestli jim prachy od státu vůbec zaplatí náklady. Podobně je to i s PCR testy pro veřejnost na léto. 

Čau lidi, 7. 2. 2021 10:09

• Zítra na vládě je materiál ministra Plagy Plošné a pravidelné testování na covid-19 ve školách. My si musíme jasně ještě říct, jak budeme postupovat ohledně testování ve školách, jak to bude s antigeními testy. Já jsem mluvil s náměstkem VZP,  aby jsme i PCR testy hradili, protože u PCR testů je interval 7 až 14 dní, u antigenů 3 až 5, takže vlastně je to několik antigenů a já si myslím, že bysme to měli hradit, protože kapacity PCR máme. 

Obzvlášť roztomilá je vzpomínka na to, jak jsme se s Babišem koncem února připravovali na „tři týdny pekla”. Někdo by možná řekl, že peklo máme ty čtyři roky s Andrejem ve Strakovce, ale premiér jistě myslel ty tři týdny tvrdých opatření. Třeba zákaz cestování mezi okresy, který platil od začátku března až do poloviny dubna, tedy šest týdnů. Vidíte, Babiš měl pravdu hned dvakrát. 

Čau lidi 28. 2. 2021 0:36

Nebudu to moc okecávat. Opatření, které platí jste určitě četli a teď to budou tři týdny pekla.

S opatřeními ostatně tahle vláda zápasí pořád. Tak třeba koncem března Andrej Babiš říkal, že po Velikonocích vláda vydá jasné stanovisko, co teď bude, aby v tom nebyl zmatek. Takže 6. dubna, dva dny po Velikonocích jeho vicepremiér Jan Hamáček rozhodně řekl, že koncem dubna se MOŽNÁ otevřou obchody, ale že se teď musí počkat, co na to ministerstvo zdravotnictví. Předminulý ministr zdravotnictví se bránil tím, že nikdo nesliboval sdělit nového PSA veřejnosti, ale odborným skupinám. Jasný plán rozvolňování přinesl až jeho nástupce Petr Arenberger. 26. dubna. 

Čau lidi 28. 3. 2021 10:39

• Takže na závěr sice to vypadá pozitivně, čísla klesají, ale stále nejsme z toho venku. A ty Velikonoce budou rozhodující pro další rozhodování vlády po Velikonocích, kdyby jsme chtěli skutečně říct závazné termíny. Závazné. A ne něco slíbit a potom to nesplnit. To fakt nechceme.

Abychom skončili na pozitivní notu, minulý týden jsme dosáhli té stovky tisíc naočkovaných denně, přesně jak Babiš sliboval… Na začátek dubna. 

Čau lidi 14. 3. 2021 0:29

• A ten hlavní náš cíl je, abysme k 1. 4. v Zelený čtvrtek měli prázdné mrazáky a aby bylo naočkováno. Abysme mohli  6. 4. v úterý naběhnout na kapacitu 100 000 vakcín naočkovaných denně. To je strašně důležité.

Takže čau Andreji. A v říjnu doufejme: Čau nadobro.