Video placeholde

Už nechceme ty vaše eura: Nemůžeme si dovolit, aby nám tu popíjeli cizáci. Jen rok trvalo Babišovi otočit o 180°

Přesně rok trvalo Andreji Babišovi, aby kompletně otočil ve svém postoji k přijíždějícím cizincům. Ve videu z června 2020 ještě vyzýval Slováky k návštěvě České republiky: „Je tu u nás volno, sedněte do auta a přijeďte k nám a zkuste u nás utrácet peníze, protože potřebujeme ty vaše eura, potřebujeme tu DPH,“ švitořil vloni Babiš se sklenkou bílého v ruce a s úsměvem na rtech.

Dnes však premiér mluví naprosto jinak. V Českém Radiožurnálu v pátek naopak pronesl svou obavu z přijíždějících cizinců: „Já chápu, že lidi jsou naštvaní, že jsou otevřené bary a nemůže tam hrát hudba, ale my jsme nechtěli ty bary otevírat. Nechceme, aby sem zase z celé Evropy chodili popíjet cizáci, potom je z toho velký problém.“

Důvodem pro jeho tvrzení je hlavně zkušenost s pražským klubem Techtle Mechtle, jež se stal velkým ohniskem šíření koronaviru právě během loňského letního rozvolnění. „Soud nám rozvolnil skoro všechno a my jsme samozřejmě museli reagovat na nějaké skutečnosti. Nemůžeme si dovolit další Techtle Mechtle,“ vysvětloval dnes Babiš.

Je tento 180 stupňový obrat dalším důkazem, že premiér vůbec netuší, která bije? Nikoliv – je to důkaz, že to nevěděl před rokem.