Raman Pratasevič

Raman Pratasevič Zdroj: Profimedia.cz

Raman na bílém koni: Velké otazníky kolem běloruského aktivisty Prataseviče

Osobnost běloruského aktivisty Ramana Prataseviče, kvůli němuž nechal skandálně odklonit běloruský diktátor Lukašenko irské letadlo do Minsku, vzbuzuje mnohé otázky. Navzdory tomu, že byl téměř všemi novináři pasován do role nezpochybnitelného hrdiny.

Není pochyb o tom, že tento čin nesmí prezidentu Lukašenkovi jen tak projít. Nelze takovýmto způsobem atakovat mezinárodní leteckou dopravu, pokud není skutečný bezpečnostní důvod – ne jen to, že na palubě sedí kritik režimu. Prataseviče si vytáhli pomocí stíhaček doslova ze vzdušného prostoru, což je naprosto nepřípustné. Spustila se tím další vážná krize mezi Běloruskem, Ruskem, které se za Lukašenka postavilo, a Západem. Lukašenkův zločin ale schválili i představitelé diktatur v Turecku či Ázerbájdžánu.

Za Ramana!

Za propuštění Prataseviče se podepisují petice, politici i novináři se předhánějí v proklamacích na jeho podporu. Jen málokdo se ale ptá, kdo je vlastně tento mladý, sympatický muž? Jakou má minulost? Jaké má smýšlení? Ve většině médií je popisován jako novinář a akti­vista.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!