Ospalá hala pražského Letiště Václava Havla v nedělním odpoledni

Ospalá hala pražského Letiště Václava Havla v nedělním odpoledni Zdroj: Michal Kořán

Odběrové místo na pražském letišti
Na dodržování bezpečnostních opatření dohlíží policie
2
Fotogalerie

Trnitá cesta covid pasů: Evropské státy se hádají, kdo komu uzná pravidla pro cestování do jeho země

Evropské covidové certifikáty jsou kompromisem, který volné cestování neřeší. Země sedmadvacítky si mohou nadále určovat vlastní pravidla, platit se bude i za koronavirové testy.

V hale pražského Letiště Václava Havla vládne v nedělním odpoledni ospalá pohoda. Do půlnoci odlétá pět linek, je pusto a prázdno, jen občas projde po chodbě ojedinělý cestující. Přitom před dvěma lety touto dobou byl na letišti takový mumraj, že bylo těžké najít místo na lavičkách. Teď by se na ně mohla posadit celá armáda.

Pád o 90 procent

U odbavovací přepážky kontrolují podmínky pro vstup do cílové destinace. V současné době vyžadují mnohé letecké společnosti od cestujících doklad o negativním testu na covid-19. Bez ohledu na to, zda je v cíli potřebný. „Pro jistotu,“ odkývne paní za pultíkem. Letecké společnosti sice dnes už vesměs tvrdí, že uznávají certifikáty o očkování či potvrzení o prodělání nemoci, praxe je ale chaotická. Jen test dává jistotu, že se člověk do letadla skutečně dostane.

Koronavirová krize uvrhla pražské letiště do hrozivého poklesu pasažérů. Loni jich bylo ve srovnání s rokem 2019 o 79 procent méně, letos v prvním čtvrtletí meziročně dokonce o 90 procent. Vedení letiště chce přilákat cestující fotkami písečných pláží a nadstandardními službami, bez celkového oživení cestování to ale nepůjde. A k tomu jsou nutná jasná pravidla, která však v Evropě doposud chybějí. Zásadní posun do toho nevnášejí ani s nadějí očekávané covid pasy, na nichž se dohodli minulý týden europoslanci se zástupci členských zemí.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!